środa, 4 grudnia 2013


 

Puszyste, rozpływające się w ustach KLUSKI KŁADZIONE, idealne jako dodatek do gulaszu, potraw mięsnych z sosem, jak również polane skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam!




-------------------------------

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji : duża salaterka
-------------------------------
SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • woda - tyle ile wchłonie ciasto
  • sól i 2 łyżki oliwy do wody

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól. Drewnianą łyżką ubijamy niezbyt ścisłe ciasto. Jeżeli potrzeba, dodajemy w niewielkich ilościach wodę. 

 *  Ciasto ma mieć lekką, puszystą konsystencję, powinno być gładkie i lśniące .
     Gotujemy zaraz po przygotowaniu.

Krok 2.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy.

Krok 3.
Ostrą, metalową łyżką, kładziemy na wrzącą wodę wąskie kluseczki.

* Kluski napuszą się i urosną w gotującej wodzie.

Krok 4.
Gotujemy przez 5 minut, cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, odsączamy.

Gotowe wykładamy na ogrzane talerze.
Podajemy jako dodatek do gulaszu, do mięs z sosem, a także polane skwarkami ze świeżej słoniny i posypane serem. 

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE