środa, 4 grudnia 2013


 

Puszyste, rozpływające się w ustach KLUSKI KŁADZIONE, idealne jako dodatek do gulaszu, potraw mięsnych z sosem, jak również polane skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam!




-------------------------------

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji : duża salaterka
-------------------------------
SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • woda - tyle ile wchłonie ciasto
  • sól i 2 łyżki oliwy do wody

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozmieszane w mleku jajka i sól. Drewnianą łyżką ubijamy niezbyt ścisłe ciasto. Jeżeli potrzeba, dodajemy w niewielkich ilościach wodę. 

 *  Ciasto ma mieć lekką, puszystą konsystencję, powinno być gładkie i lśniące .
     Gotujemy zaraz po przygotowaniu.

Krok 2.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oliwy.

Krok 3.
Ostrą, metalową łyżką, kładziemy na wrzącą wodę wąskie kluseczki.

* Kluski napuszą się i urosną w gotującej wodzie.

Krok 4.
Gotujemy przez 5 minut, cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, odsączamy.

Gotowe wykładamy na ogrzane talerze.
Podajemy jako dodatek do gulaszu, do mięs z sosem, a także polane skwarkami ze świeżej słoniny i posypane serem. 

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania