poniedziałek, 14 grudnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl


RUBASZNY MAKOWIEC

Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. 

Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam!


SKŁADNIKI:

na ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
nadzienie makowe:
  • 400g maku
  • 200g cukru 
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 białka
  • sól
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2.
Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy .

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia.

Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru.

Krok 4.
Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy.

Krok 5.
Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy.

Smacznego :)

























*makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego.
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, grudnia 14, 2015 6 comments

6 komentarzy:

  1. uwielbiam strucle, makowiec jest u mnie obowiązkowy na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwy w przygotowaniu, udaje się zawsze? Pierwszy raz będe piekla i mam obawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg tego przepisu mnie wychodzi, wszystko powinno być ok :) pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania