poniedziałek, 14 grudnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl


RUBASZNY MAKOWIEC

Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. 

Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam!


SKŁADNIKI:

na ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
nadzienie makowe:
  • 400g maku
  • 200g cukru 
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 białka
  • sól
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2.
Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony mak zalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy .

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia.

Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru.

Krok 4.
Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy.

Krok 5.
Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy.

Smacznego :)

























*makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego.
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, grudnia 14, 2015 6 comments

6 komentarzy:

  1. uwielbiam strucle, makowiec jest u mnie obowiązkowy na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwy w przygotowaniu, udaje się zawsze? Pierwszy raz będe piekla i mam obawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg tego przepisu mnie wychodzi, wszystko powinno być ok :) pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne