poniedziałek, 7 sierpnia 2017


najlepszy przepis na domowy chleb pszenno-żytni


CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki

Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku.


Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy, wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce.
Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go!
Polecam pięknie :) K.K.

SKŁADNIKI:
  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
  • ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
  • 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 2.
Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni *

Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chlebek byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chlebek pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chlebek mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.

Czas pieczenia 50 minut.

Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chlebek dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.

Smacznego :)


najlepszy przepis na domowy chleb pszenno-żytni

najlepszy przepis na domowy chleb pszenno-żytni, szynki i chrupiący


Zobaczcie również inny przepis na fantastyczny domowy chlebek pszenno-żytni>>





Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, sierpnia 07, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. co robić przez 2 godziny od upieczenia? no chyba wyjść aby nie zajadać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny ten komentarz :) Wielką radość mi sprawił. Zajrzyj do mnie jeszcze czasem, pięknie zapraszam :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne