środa, 13 grudnia 2017


www.e-ksiazkakucharska.pl

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 

Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku.

Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :)
Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>> 



SKŁADNIKI:
  • ok. 200g suszonych grzybów leśnych, namoczonych i obgotowanych
  • 500g pieczarek, oczyszczonych i obranych
  • cebula
  • płaska łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki tartej bułki (ewentualnie)
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • mąka do posypania stolnicy
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby leśne najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę.
Pieczarki ścieramy na tarce do jarzyn na drobnych oczkach.
Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.
Aby farsz był idealnie kremowy, można go jeszcze dodatkowo zmielić w maszynce lub zblendować.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". 

Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Smacznego :) 





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 13, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. Narobiłam sobie smaka, cudowne maleństwa :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małe słodziaki :) A pracy przy nich, że ho,ho! XD

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne