CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
/
11
Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska
Chleb pszenny na zakwasie codzienny
Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski
Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.
Pieczenie chleba
Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu).
Idealnie wypieczony chleb
Chleb jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy jakby głuchy odgłos.
Zaraz po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Jeżeli chleb pieczemy w foremce, to tak samo - w miarę możliwości wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce.
Do piekarnika, podczas pieczenia chleba, warto włożyć naczynie żaroodporne z wodą - zapanuje w nim wówczas idealna wilgotność do wypieku chleba.
Chleb pszenny na zakwasie żytnim - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!
Oto składniki na 1 bochenek chleba pszennego
SKŁADNIKI
- 200g zakwasu żytniego
- 550g mąki pszennej typ 650 lub 750
- 50g mąki razowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 płaska łyżka soli
- 300g letniej wody
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie)
- kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie)
Jak upiec chleb pszenny na zakwasie
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy (wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu).
Krok 2.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Krok 3.
Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne 20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce.
Co do chleba?
Oto kilka propozycji :
- kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą
-kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku
-kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką i skwarkami
Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska
chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska
chleb pszenny fot. Moja Książka Kucharska
Przepis zaktualizowany 18.04.2018r.
Piękny i apetyczny chlebek, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudny chleb, wykorzystam przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, już raz skadałam, jeszcze dwa razy i piekę, mój chleb jest bez miodu (jestem uczulona) i bez drożdży suchych, na samym zakwasie, ciekawe jak wyjdzie....
OdpowiedzUsuńChlebek bardzo dobry i szybko sie robi☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo dobry chleb. Piekłam bez składania i wyszedł super! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPyszny chlebek. Idealne proporcje. Pieklam bez drozdzy i wyszedl. Bardzo dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńProsty przepis i pyszny chlebek!!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń