Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą fot. Moja Książka Kucharska

Krokiety z pieczarkami i mozzarellą.



Przepis na pyszne domowe krokiety z pieczarkami.


Niezwykle aromatyczne, lekko pikantne krokiety z pieczarkami, cebulą, mozzarellą i boczkiem. Można podawać z barszczem czerwonym, sosem grzybowym lub jako samodzielne danie na przystawkę. Takie krokiety mogą stanowić także świetny dodatek do lekkich zup oraz bulionów.

Jak zrobić krokiety z pieczarkami i mozzarellą - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na krokiety z pieczarkami i mozzarellą





SKŁADNIKI:

na naleśniki: 


  • 2 szklanki mleka lub wody 

  • 1 szklanka mąki pszennej lub gryczanej*

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • szczypta soli

  • tłuszcz do smarowania patelni

farsz:

  • 150 - 200g boczku wędzonego
  • 300g pieczarek
  • 2 małe lub jedna większa kulka mozzarelli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz

 do panierowania:

  • 2 jajka + 2 łyżki mleka

  • bułka tarta

  • tłuszcz do smażenia

* mąkę gryczaną możemy zrobić sami w domu, mieląc w młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej
* farsz do krokietów powinien być pikantny



Przepis na krokiety z pieczarkami i mozzarellą


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy naleśniki:
Mieszamy obie mąki z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Wlewamy na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię po 70-80ml ciasta i smażymy naleśniki.

Krok 2.
Boczek kroimy w niewielką kostkę, wysmażamy.

Krok 3.
Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy do boczku, rumienimy.

Krok 4.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do boczku i cebuli, przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, smażymy. Zdejmujemy z ognia, gdy cała woda z pod pieczarek odparuje.

Mozzarellę kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do przestudzonego farszu z patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku, mieszamy.

Krok 5.

Gotowy farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy w krokiety.

Krok 6.

Każdego krokieta panierujemy w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej, smażymy na tłuszczu z każdej strony na złocistobrązowy kolor.

Podajemy z barszczem czerwonym lub jako samodzielne danie.


Smacznego :)


Zobacz również przepis na Krokiety dziadowskie >>>


Przepis zaktualizowany październik 2018r.

1 komentarz:

  1. Jakie dobre te krokiety, wczoraj przygotowałam z Pani przepisu - rodzina była zachwycona (poszły jak świeże bułeczki). Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger