PIEROGI RUSKIE
/
2
Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi ruskie.
Przepis na tradycyjne pierogi ruskie.
Najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne. Farsz z sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze.
Pierogi ruskie z czym podać.
Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i cebulką.
Pierogi polewamy także gęstą, kwaśną śmietaną, można oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem lub posiekanym szczypiorkiem.
Pierogi podajemy także z maślanką kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Jak zrobić pierogi ruskie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na pierogi i ulepszajcie go. Polecam!
Oto składniki i przyprawy na pierogi ruskie
SKŁADNIKI NA PIEROGI RUSKIE
na ciasto pierogowe:
- 550g mąki pszennej
- całe jajko
- 1-2 łyżeczki oliwy
- szczypta soli
- ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto
- mąka do posypania stolnicy
farsz na pierogi ruskie:
- ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 500g białego sera twarogowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła do usmażenia cebuli
- sól
- pieprz ziołowy
Pierogi ruskie przepis.
PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW RUSKICH
Krok 1.
Składniki na ciasto pierogowe łączymy, zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypujemy mąką. Możemy także wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera, następnie włączyć na wysokie obroty i wyrabiać przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto.
Krok 2.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i przykrywamy miseczką lub czystą ściereczką kuchenną, aby nie obeschło.
Krok 3.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa, cebulę drobno siekamy i zasmażamy na rozgrzanym tłuszczu, powinna się lekko zrumienić.
Krok 4.
Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy usmażoną cebulkę i przyprawy - farsz powinien być lekko pikantny. Do farszu możemy również dodać posiekany świeży lub mrożony koperek albo suszoną miętę pieprzową.
Krok 5.
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. To ważne, ponieważ pierożki będą wtedy smaczniejsze.
Krok6.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami.
Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gotowe pierożki gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką. Pierożki gotujemy ok. 3 minuty, od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów oraz grubości skórek.
Pierogi podajemy polane roztopionym masłem, skwarkami ze świeżej słoniny, boczku lub cebulą zrumienioną na tłuszczu. Pierogi możemy polać gęstą kwaśną śmietaną, jemy je także z maślanką lub kefirem. Absolutnie pyszne
Smacznego :)
Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska |
Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis zaktualizowany 11.2018r.
Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńMoje również :) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)
Usuń