ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
/
2
Śledź w śmietanie. |
Śledź w śmietanie - tradycyjny smak Wigilii
Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy na polskich stołach królują tradycyjne potrawy, a śledź w śmietanie jest jedną z nich. Jest to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z głębią smaków.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to więcej niż tylko potrawa - to część świątecznej tradycji, która łączy pokolenia. Jest to danie, które łatwo można dostosować do własnych upodobań, eksperymentując z dodatkami i sposobami podania.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
- 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju)
- ok. 250g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki majonezu
- 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem
- sól i pieprz do smaku
- kilka szczypt przyprawy korzennej
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- opcjonalnie do podania: chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto
Śledzie w śmietanie przepis.
- Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy na kawałki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.
- W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy.
- W misce układamy na przemian śledzie i sos śmietanowo-majonezowy z cebulą i jabłkiem - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem delikatnie mieszamy sałatkę, aby sos pokrył kawałki śledzi. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do śledzia w śmietanie można dodać pokrojone ogórki konserwowe lub kapary.
Oto kilka innych przepisów na ryby, które mogą Ci się spodobać:
Miłego gotowania!
Jeszcze nigdy nie robiłam śledzi, uwielbiam je, zainspirowalam się tutaj i muszę zrobić w końcu :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuń