ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
/
2
fot. Moja Książka Kucharska
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE.
Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.
Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą, koperkiem, majonezem i przyprawą korzenną. Pyszne i szybkie do przygotowania. Śledzie w śmietanie to klasyczny przepis na przyjęcie lub przekąskę. Nie może ich także zabraknąć na wigilijnym stole. Ponad to śledzie w śmietanie można podać na obiad do ziemniaków. Po prostu pysznie!
Jak zrobić śledzie w śmietanie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie i ulepszajcie przepis na śledzie w śmietanie. Polecam ślicznie :)
Oto składniki i przyprawy na śledzie w śmietanie.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
- 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju)
- ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek)
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki majonezu
- 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem
- sól i pieprz do smaku
- kilka szczypt przyprawy korzennej
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- świeża zielenina do dekoracji
- chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto
Śledzie w śmietanie przepis.
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI W ŚMIETANIE
Krok 1.
Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.
Krok 2.
W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy.
Krok 3.
Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę.
Miłego gotowania!
fot. Moja Książka Kucharska
Jeszcze nigdy nie robiłam śledzi, uwielbiam je, zainspirowalam się tutaj i muszę zrobić w końcu :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuń