ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku.



SKŁADNIKI:
  • 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju)
  • ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek)
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka szczypt przyprawy korzennej
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • świeża zielenina do dekoracji
  • chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.

Krok 2.
W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy.

Krok 3.
Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę.

Smacznego :)

www.e-ksiazkaucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger