Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


ŚLEDZIE W ŚMIETANIE.

Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.


Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą, koperkiem, majonezem i przyprawą korzenną. Pyszne i szybkie do przygotowania. Śledzie w śmietanie to klasyczny przepis na przyjęcie lub przekąskę. Nie może ich także zabraknąć na wigilijnym stole. Ponad to śledzie w śmietanie można podać na obiad do ziemniaków. Po prostu pysznie!


Jak zrobić śledzie w śmietanie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.

Korzystajcie i ulepszajcie przepis na śledzie w śmietanie. Polecam ślicznie :)


Oto składniki i przyprawy na śledzie w śmietanie.



SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

  • 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju)
  • ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek)
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka szczypt przyprawy korzennej
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • świeża zielenina do dekoracji
  • chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto

Śledzie w śmietanie przepis.

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI W ŚMIETANIE


Krok 1.
Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.

Krok 2.
W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy.

Krok 3.
Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkaucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam śledzi, uwielbiam je, zainspirowalam się tutaj i muszę zrobić w końcu :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger