SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka coleslaw  fot. Moja Książka Kucharska

Najlepszy przepis na  surówkę colesław.


Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka  wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej.

Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Idealna sałatka do mięs z grilla, do burgerów i hot dogów. Po przygotowaniu sałatkę należy odstawić na min. godzinę, aby składniki i przyprawy dobrze się 'przegryzły'.

Jak zrobić surówkę colesław.


Zobaczcie prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę colesław. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na surówkę colesław.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka colesław fot. Moja Książka Kucharska

Surówka colesław składniki i przyprawy:

  • 1 niewielka główka białej kapusty
  • 1/2  cebuli sałatkowej
  • 1 mała marchewka
  • 1 małe jabłko

sos do surówki colesław:

  • 5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy (ulubionej)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Surówka colesław - przepis krok po kroku:


Krok 1.
  • Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Główkę przeciąć na 4 części i sunąć głąb. Kapustę bardzo drobno poszatkować (ręcznie lub w malakserze).
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
  • Cebulę drobno posiekać.
  • Jabłko obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
Krok 2.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać więcej lub mniej miodu, albo bardziej zakwasić dodając ocet winny lub sok z cytryny.
Krok 3.
  • Wszystkie warzywa umieścić w salaterce, polać sosem i wymieszać. Surówkę colesław odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Surówka będzie najlepsza jak sobie chwilę postoi.

Do czego podać surówkę colesław.


Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka colesław z chrzanem fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger