SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki
/
0
Surówka coleslaw fot. Moja Książka Kucharska |
Najlepszy przepis na surówkę colesław.
Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej.
Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Idealna sałatka do mięs z grilla, do burgerów i hot dogów. Po przygotowaniu sałatkę należy odstawić na min. godzinę, aby składniki i przyprawy dobrze się 'przegryzły'.
Jak zrobić surówkę colesław.
Zobaczcie prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę colesław. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na surówkę colesław.
Surówka colesław fot. Moja Książka Kucharska |
Surówka colesław składniki i przyprawy:
- 1 niewielka główka białej kapusty
- 1/2 cebuli sałatkowej
- 1 mała marchewka
- 1 małe jabłko
sos do surówki colesław:
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy (ulubionej)
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Surówka colesław - przepis krok po kroku:
Krok 1.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Główkę przeciąć na 4 części i sunąć głąb. Kapustę bardzo drobno poszatkować (ręcznie lub w malakserze).
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
- Cebulę drobno posiekać.
- Jabłko obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
Krok 2.
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos, skosztować i ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać więcej lub mniej miodu, albo bardziej zakwasić dodając ocet winny lub sok z cytryny.
Krok 3.
- Wszystkie warzywa umieścić w salaterce, polać sosem i wymieszać. Surówkę colesław odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Surówka będzie najlepsza jak sobie chwilę postoi.
Do czego podać surówkę colesław.
Oto kilka pomysłów na pyszny obiad:
- chrupiące udka kurczaka z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką colesław>>>
- pieczona kaczka z kluskami śląskimi i surówką colesław>>>
- pulpeciki z indyka w sosie koperkowym i surówką colesław>>>
- gulasz po węgiersku z kaszą i surówką colesław>>>
- kotlety schabowe z frytkami i surówką colesław>>>
Smacznego :)
Surówka colesław z chrzanem fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz