Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BIAŁA KAPUSTA DO OBIADU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapusta biała zasmażana do obiadu.

Przepis na białą kapustę zasmażaną ze skwarkami, na ciepło do obiadu.


Pyszna biała kapusta zasmażana do obiadu. Kapusta duszona z cebulą i skwarkami na złotej zasmażce, doprawiona kminkiem, tymiankiem, nasionami kopru i sokiem z cytryny. Smaczna i prosta biała kapusta do obiadu, najlepsza jako dodatek do schabowego albo mielonych z pieczarkami.

Jak zrobić białą kapustę do obiadu?


Zobacz prosty, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku surówki z białej kapusty na ciepło do obiadu.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na zasmażaną białą kapustę ze skwarkami do obiadu.

Oto składniki i przyprawy na kapustę zasmażaną do obiadu:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 60g świeżej słoniny
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • po 1/2 łyżeczki nasion kminku, kopru i roztartego w dłoniach suszonego tymianku
  • sól, pieprz, cukier i sok  cytryny do smaku

Przepis na białą kapustę do obiadu - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Kapustę umyć, cienko poszatkować.
  • Słoninę pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i posiekać.
Krok 2.
  • Na patelni wytopić słoninę. Kidy skwarki ładnie się zarumienią dołożyć posiekaną cebulę i podsmażyć. 
  • Kapustę włożyć d rondla i ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną tłuszczu z patelni.
  • Na patelnię z pozostałym tłuszczem, skwarkami i cebulką dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę.
Krok 3.
  • Gotową zasmażkę przełożyć do rondla z ugotowaną kapustą, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny. Można ewentualnie dodać jeszcze odrobinę cukru albo jasnego sosu sojowego. Jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe.
Przed podaniem, białą kapustę posypać posiekanym koperkiem albo natką pietruszki.
Białą kapustę podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepsza do pieczonych żeberek, golonki, schabowego lub kotletów mielonych.
Gorącą białą kapustę można także przełożyć do słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjna biała kapusta do obiadu na ciepło.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Biała kapusta do obiadu.


3 komentarze:

  1. Świetna surówka :) Robiłam wczoraj na obiad i wpisuję przepis do mojego zeszytu! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger