Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. |
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.
Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający.
Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty, na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Składniki i przyprawy na kapuśniak:
- 800g żeberek
- 2 marchewki i 2 korzenie pietruszki
- 4 cebule
- 1/2 selera
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe, po kilka ziarenek ziela i pieprzu, płaska łyżeczka tymianku
- 3 ziemniaki
- 500g kiszonej kapusty
- sól i pieprz do smaku
Przepis na kapuśniak - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- żeberka umyć i podzielić na mniejsze części (po 2-3 kostki na porcję)
- marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć
- 3 cebule obrać, przekroić na pół
- por oczyścić, odciąć zielone liście
- czosnku nie obierać
następnie:
- kapustę osączyć z zalewy i pokroić (jeżeli jest bardzo zakwaszona to opłukać )
- ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
- 1 cebulę obrać i posiekać
Krok 2.
- Nagrzać mocno piekarnik. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć warzywa, czosnek i żeberka (jedną warstwą), skropić oliwą i włożyć do piekarnika. Piec w wysokiej temperaturze, aż warzywa i żeberka mocno się zarumienią.
Krok 3.
- Upieczone żeberka wraz z warzywami przełożyć do garnka, wlać 2,5 litra wody. Następnie dodać liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty i tymianek - zagotować. Rosół gotować na niewielkim ogniu, aż żeberka będą całkowicie miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kostek.
- Wyjąć żeberka i warzywa z garnka. Rosół przecedzić. Powinno zostać około 1,8-2 litry rosołu - w razie większego ubytku uzupełnić wodą do tej ilości.
- Z żeberek wyjąć kostki, mięso pokroić (powinny to być większe kawałki).
Krok 4.
- Przecedzony rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować.
- Następnie dołożyć kiszoną kapustę oraz mięso z żeberek - podgotować, ale nie rozgotować kapusty, która powinna zostać chrupka.
- Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę.
- Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku.
Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz