Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY NA ŻEBERKACH: domowy przepis, składniki i przyprawy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach.

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty.


Kapuśniak - pyszna polska zupa z kiszonej kapusty, na rosole z pieczonych warzyw i żeberek. Kapuśniak z dodatkiem ziemniaków, doprawiony tymiankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Klasyczny kapuśniak z dużymi kawałkami mięsa, syty i rozgrzewający.

Oto przepis na pyszny, domowy kapuśniak z kiszonej kapusty, na pieczonych żeberkach : składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.



Składniki i przyprawy na kapuśniak:

  • 800g żeberek
  • 2 marchewki i 2 korzenie pietruszki
  • 4 cebule
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, po kilka ziarenek ziela i pieprzu, płaska łyżeczka tymianku
  • 3 ziemniaki
  • 500g kiszonej kapusty
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na kapuśniak - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • żeberka umyć i podzielić na mniejsze części (po 2-3 kostki na porcję)
  • marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć
  • 3 cebule obrać, przekroić na pół
  • por oczyścić, odciąć zielone liście
  • czosnku nie obierać
następnie:
  • kapustę osączyć z zalewy i pokroić (jeżeli jest bardzo zakwaszona to opłukać )
  • ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
  • 1 cebulę obrać i posiekać

Krok 2.
  • Nagrzać mocno piekarnik. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć warzywa, czosnek i żeberka (jedną warstwą), skropić oliwą i włożyć do piekarnika. Piec w wysokiej temperaturze, aż warzywa i żeberka mocno się zarumienią. 
Krok 3.
  • Upieczone żeberka wraz z warzywami przełożyć do garnka, wlać 2,5 litra wody. Następnie dodać liście laurowe, ziele, pieprz ziarnisty i tymianek - zagotować. Rosół gotować na niewielkim ogniu, aż żeberka będą całkowicie miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kostek.
  • Wyjąć żeberka i warzywa z garnka. Rosół przecedzić. Powinno zostać około 1,8-2 litry rosołu - w razie większego ubytku uzupełnić wodą do tej ilości.
  • Z żeberek wyjąć kostki, mięso pokroić (powinny to być większe kawałki).
Krok 4.
  • Przecedzony rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki i ugotować.
  • Następnie dołożyć kiszoną kapustę oraz mięso z żeberek - podgotować, ale nie rozgotować kapusty, która powinna zostać chrupka.
  • Kapuśniak doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Można dodać mieloną czerwoną paprykę.
  • Na koniec podsmażyć na smalcu posiekaną cebulę i dodać do kapuśniaku.
Kapuśniak podajemy gorący z pieczywem, albo ugotowanym oddzielnie grochem. Zupę można okrasić skwarkami z wędzonego boczku, a prze podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger