Bitki schabowe duszone w sosie własnym
/
0
Bitki schabowe. |
Bitki schabowe
Bitki schabowe duszone w sosie własnym to danie, które kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem. Dzięki wolnemu duszeniu w sosie mięso nabiera wyjątkowo delikatnej konsystencji, a sos jest pełen smaku i aromatu.
Przepis na delikatne i soczyste bitki schabowe w sosie.
Smaczne i kruche bitki ze schabu, duszone w sosie z cebulą i marchewką z dodatkiem śmietanki i posiekanego koperku. Prosty przepis na klasyczne bitki schabowe doprawione czosnkiem, kminkiem i sokiem z cytryny. Sos, w którym dusiły się bitki można przetrzeć przez sito lub zmiksować (przed dodaniem śmietanki i koperku) - dzięki temu uzyskamy kremowy, delikatny sos śmietanowy bez dodatku mąki.
Bitki schabowe. |
Bitki ze schabu w sosie własnym z cebulką
Bitki schabowe to cienkie kotlety z mięsa wieprzowego, które są delikatnie rozbijane, solone i obtoczone w mące. Następnie są smażone na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu mięso jest duszone w sosie własnym, składającego się z cebuli, marchewki, czosnku i przypraw. Dzięki temu procesowi mięsa nabiera wyjątkowej delikatności i soczystości. Bitki schabowe duszone w sosie własnym to danie idealne dla całej rodziny.
Oto składniki i przyprawy na bitki schabowe:
- 500g schabu wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki nasion kminku
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- 1 mały kubeczek śmietanki 30% , ok 200g
- 1,5 - 2 szklanki rosołu
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przepis na bitki schabowe - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Schab pokroić skośnie w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Następnie wyrobić nożem i ręką, nadając bitkom okrągły kształt.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
Krok 2.
- Rozbite kotleciki ze schabu posolić, oprószyć mąką i pieprzem - smażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone bitki przekładać do rondla.
Krok 3.
- Na tą samą patelnię włożyć 1 łyżkę masła, przesmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie wlać rosół i zagotować - całość przelać do rondla z bitkami ze schabu. Dodać kminek i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości.
- W kubeczku wymieszać śmietankę i sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka), dodać do mięsa i delikatnie rozprowadzić. Zagotować i na niewielkim ogniu poddusić bitki schabowe jeszcze kilka minut. Na koniec wsypać posiekany koperek albo natkę pietruszki i jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Przed dodaniem śmietanki, sos można przetrzeć przez perlonowe sito. Bitki schabowe należy wyjąć, przetrzeć warzywa i sos przez sito, rozprowadzić śmietanką i z powrotem włożyć bitki.
Bitki schabowe
Bitki schabowe najlepiej podawać z ziemniakami puree lub z kluskami śląskimi. Można również dodać do nich warzywa takie jak brukselka czy brokuły, co sprawi, że danie będzie bardziej kolorowe i aromatyczne. Do bitków schabowych pasuje również surówka z marchewki, sałata lub kiszone ogórki
Podsumowując, bitki schabowe duszone w sosie własnym to tradycyjne danie, które można podać na wiele różnych sposobów. Dzięki delikatnej konsystencji i soczystości mięsa oraz aromatycznemu sosowi, z pewnością zasmakuje każdemu
Oto kilka pomysłów na obiad:
- bitki schabowe z ziemniakami z wody i surówką colesław>>>
- bitki schabowe z gotowanym kalafiorem i surówką z marchewki i ananasa>>>
- bitki schabowe z fasolką szparagową i surówką zielonej sałaty i jajek>>>
- bitki schabowe z kładzionymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty>>>
Mam nadzieję, że przepis na bitki schabowe spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Bitki schabowe w sosie. |
Bitki schabowe duszone w sosie. |
Przepis zaktualizowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz