Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Bitki schabowe duszone w sosie własnym

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bitki schabowe.

Bitki schabowe

     Bitki schabowe duszone w sosie własnym to danie, które kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem. Dzięki wolnemu duszeniu w sosie mięso nabiera wyjątkowo delikatnej konsystencji, a sos jest pełen smaku i aromatu.

Przepis na delikatne i soczyste bitki schabowe w sosie.


     Smaczne i kruche bitki ze schabu, duszone w sosie z cebulą i marchewką z dodatkiem śmietanki i posiekanego koperku. Prosty przepis na klasyczne bitki schabowe doprawione czosnkiem, kminkiem i sokiem z cytryny. Sos, w którym dusiły się bitki można przetrzeć przez sito lub zmiksować (przed dodaniem śmietanki i koperku) - dzięki temu uzyskamy kremowy, delikatny sos śmietanowy bez dodatku mąki.



bitki schabowe
Bitki schabowe.

Bitki ze schabu w sosie własnym z cebulką

     Bitki schabowe to cienkie kotlety z mięsa wieprzowego, które są delikatnie rozbijane, solone i obtoczone w mące. Następnie są smażone na patelni na złoty kolor. Po usmażeniu mięso jest duszone w sosie własnym, składającego się z cebuli, marchewki, czosnku i przypraw. Dzięki temu procesowi mięsa nabiera wyjątkowej delikatności i soczystości. Bitki schabowe duszone w sosie własnym to danie idealne dla całej rodziny.

Oto składniki i przyprawy na bitki schabowe:

  • 500g schabu wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • 1 mały kubeczek śmietanki 30% , ok 200g
  • 1,5 - 2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przepis na bitki schabowe - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Schab pokroić skośnie w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Następnie wyrobić nożem i ręką, nadając bitkom okrągły kształt.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
Krok 2.
  • Rozbite kotleciki ze schabu posolić, oprószyć mąką i pieprzem - smażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone bitki przekładać do rondla.
Krok 3.
  • Na tą samą patelnię włożyć 1 łyżkę masła, przesmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie wlać rosół i zagotować - całość przelać do rondla z bitkami ze schabu. Dodać kminek i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości.
  • W kubeczku wymieszać śmietankę i sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka), dodać do mięsa i delikatnie rozprowadzić. Zagotować i na niewielkim ogniu poddusić bitki schabowe jeszcze kilka minut. Na koniec wsypać posiekany koperek albo natkę pietruszki i jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Przed dodaniem śmietanki, sos można przetrzeć przez perlonowe sito. Bitki schabowe należy wyjąć, przetrzeć warzywa i sos przez sito, rozprowadzić śmietanką i z powrotem włożyć bitki. 

Bitki schabowe

     Bitki schabowe najlepiej podawać z ziemniakami puree lub z kluskami śląskimi. Można również dodać do nich warzywa takie jak brukselka czy brokuły, co sprawi, że danie będzie bardziej kolorowe i aromatyczne. Do bitków schabowych pasuje również surówka z marchewki, sałata lub kiszone ogórki

Podsumowując, bitki schabowe duszone w sosie własnym to tradycyjne danie, które można podać na wiele różnych sposobów. Dzięki delikatnej konsystencji i soczystości mięsa oraz aromatycznemu sosowi, z pewnością zasmakuje każdemu


Oto kilka pomysłów na obiad:
Mam nadzieję, że przepis na bitki schabowe spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bitki schabowe w sosie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bitki schabowe duszone w sosie.

Przepis zaktualizowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger