Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BITKI SCHABOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszne bitki schabowe.

Przepis na delikatne i soczyste bitki schabowe w sosie.


     Smaczne i kruche bitki ze schabu, duszone w sosie z cebulą i marchewką z dodatkiem śmietanki i posiekanego koperku. Prosty przepis na klasyczne bitki schabowe doprawione czosnkiem, kminkiem i sokiem z cytryny. Sos, w którym dusiły się bitki można przetrzeć przez sito lub zmiksować (przed dodaniem śmietanki i koperku) - dzięki temu uzyskamy kremowy, delikatny sos śmietanowy bez dodatku mąki.

    Bitki schabowe podajemy z ziemniakami puree, frytkami, kaszą perłową, kaszą krakowską, kalafiorem, fasolką szparagową, szparagami i sezonowymi surówkami.


Jak zrobić klasyczne bitki schabowe duszone w sosie z warzywami?


Oto prosty, wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu na pyszne bitki schabowe duszone z warzywami w sosie własnym i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na pyszne bitki ze schabu duszone w warzywach.


Oto składniki i przyprawy na bitki schabowe:

  • 500g schabu wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • 1 mały kubeczek śmietanki 30% , ok 200g
  • 1,5 - 2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przepis na bitki schabowe - przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Schab pokroić skośnie w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem (może być jak na kotlety schabowe, albo lekko - mięso tak i tak będzie delikatne i soczyste). Następnie wyrobić nożem i ręką, nadając bitkom okrągły kształt.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
Krok 2.
  • Rozbite kotleciki ze schabu posolić, oprószyć mąką i pieprzem - smażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone bitki przekładać do rondla.
Krok 3.
  • Na tą samą patelnię włożyć 1 łyżkę masła, przesmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie wlać rosół i zagotować - całość przelać do rondla z bitkami ze schabu. Dodać kminek i dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości (jakieś kilkanaście minut)
  • W kubeczku wymieszać śmietankę i sok z cytryny (ok. 1 łyżeczka), dodać do mięsa i delikatnie rozprowadzić. Zagotować i na niewielkim ogniu poddusić bitki schabowe jeszcze kilka minut. Na koniec wsypać posiekany koperek albo natkę pietruszki i jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Przed dodaniem śmietanki, sos można przetrzeć przez perlonowe sito. Bitki schabowe należy wyjąć, przetrzeć warzywa i sos przez sito, rozprowadzić śmietanką i z powrotem włożyć bitki. 
Z czym podać bitki schabowe?

Oto kilka pomysłów na obiad:
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bitki schabowe w sosie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bitki schabowe duszone w sosie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger