Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PRZEPIS: DOMOWE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Delikatne domowe pierożki z ziemniakami.

Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszne pierogi ziemniaczane.


      Pyszne, domowe pierogi z delikatnym farszem z gotowanych ziemniaków i podsmażoną na maśle cebulą. Prosty, tradycyjny przepis na pierogi ziemniaczane, w których zakocha się cała rodzina, a dzieci w szczególności. Pierogi rewelacyjnie smakują polane świeżym masłem i posypane parmezanem lub tylko masłem z przyrumienioną bułeczką i zsiadłym mlekiem albo maślanką. Pyszności :)

     Zobaczcie sprawdzony przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.


Przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci.

Oto składniki i przyprawy na pierogi z ziemniakami:

  • ciasto pierogowe według  np. tego przepisu>>>
  • ok. 2 kg mącznych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku

dodatki do pierogów z ziemniakami:

  • stopione, świeże masło i tarty parmezan
  • masło z przyrumienioną bułeczką
  • skwareczki z boczku podsmażonej cebulki
  • maślanka, kefir, zsiadłe mleko, mleko
  • kwaśna, gęsta śmietana
  • posiekany szczypiorek

Przepis na pierogi z ziemniakami:


Krok 1.
  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i odparować. Ziemniaki utłuc dokładnie, aby nie było grudek.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć cebulkę na lekko rumiano na maśle. Zrumienioną cebulkę wraz z masłem, w którym się smażyła dodać do ziemniaków, farsz doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze raz utłuc (niezbyt długo aby farsz nie zrobił się zbyt kleisty). Kto lubi, może dodać do ziemniaków 5 - 6 łyżek utartego na tarku sera twarogowego.
Krok 2.
Krok 3.
  • Na stolnicy rozwałkować porcję ciasta (jak najcieniej) i wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku każdego placuszka nakładać porcję farszu, zlepić dokładnie Brzegi.
  • Gotowe pierożki z ziemniakami wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem oleju lub masła. Pierożki w garnku delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i gotować na niewielkim ogniu ok. 3 minuty od chwili, kiedy wypłynął na powierzchnię Ugotowane pierożki wyjmować łyżką cedzakową, polać masełkiem i posypać utartym parmezanem. Pierożki z ziemniakami można też okrasić masełkiem i zrumienioną bułką tartą albo skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowe pierożki z ziemniakami.


8 komentarzy:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger