CIASTO NA PIEROGI: PRZEPIS NA CIASTO PIEROGOWE Z OLEJEM
/
0
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska |
Ciasto na pierogi.
Przepis na ciasto na pierogi.
Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką.
Przepis na ciasto pierogowe z olejem.
Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła. Ciasto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju łatwiej się rozwałkuje, jest miękkie i delikatniejsze.
Ciasto na pierogi parzone.
Wbrew obiegowej opinii, nie polecam dodawać do ciasta pierogowego wrzącej wody. Aby ciasto na pierogi było miękkie, elastyczne i łatwo się z nim pracowało, dodajemy wodę gorącą, ale nigdy wrzącą. Dodatek wrzącej wody powoduje, iż ciasto pierogowe jest nadmiernie miękkie, ciężkie w obróbce, bez dodatkowej ilości mąki na stolnicy raczej się nie obejdzie.
Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - najlepszy przepis, składniki i przygotowanie.
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka kucharska
|
Oto składniki i przyprawy na ciasto pierogowe.
SKŁADNIKI:
Na ciasto pierogowe:
- 550g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
- 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
na pierogi ruskie:
- 600g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych
- 600g twarogu
- 1 duża cebula, posiekana, zrumieniona
- pieprz czarny lub ziołowy do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kaszy manny (ewentualnie)
- kilka kropel maggi do smaku (ewentualnie)
Przepis na ciasto pierogowe i pierogi ruskie.
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Przygotowujemy ciasto pierogowe:
wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.
Krok 2.
Przygotowujemy farsz:
do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki odpowiednio się przemieszają.
Krok 3.
Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi.
Gotowe pierożki wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy 2 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu).
Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz