Liczba gości w ciągu ostatniego roku

JAJKA FASZEROWANE ĆWIKŁĄ I SERKIEM, na zielonej sałacie z pomidorami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajka faszerowane ćwikłowymi buraczkami na Wielkanoc.

Przepis na pyszne, wiosenne śniadanie : jajka faszerowane ćwikłą z chrzanem, serkiem i kaparami.


       Stworzony specjalnie na Wielkanoc, wyjątkowy przepis na wspólne świąteczne śniadanie : w roli głównej jajka faszerowane domową ćwikłą oraz kremowym białym serem i kaparami, na sałacie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych i dużej ilości posiekanego szczypiorku. Wyjątkowe wiosenne śniadanie podczas  którego nie może zabraknąć czegoś pysznego do popicia np. soków Hortex albo kompotu.
Jajka podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Obok jajek, na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smakowitych, domowych pasztetów, tradycyjnej sałatki jarzynowej, a także białej kiełbasy,  oraz puszystej babki wielkanocnej. Absolutna rewelacja!

   Zobaczcie łatwy i pyszny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku jajek faszerowanych ćwikłą na śniadanie. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na jajka faszerowane ćwikłą z chrzanem.

Oto składniki i przyprawy na jajka faszerowane ćwikłą na śniadanie:

  • 4 -5 jajek
  • 3 kopiaste łyżki ćwikły z chrzanem
  • 1 kopiasta łyżka białego sera albo kremowego serka naturalnego
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku albo koperku
  • sól i pieprz do smaku

następnie:

  • 1/2 główki zielonej sałaty
  • 1/2 małego kubeczka gęstej śmietany np. 18%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • dużo posiekanego szczypiorku
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych

dodatki do śniadania:

  • świeże, chrupiące pieczywo
  • wędlina, pasztety
  • tradycyjna sałatka jarzynowa
  • biała kiełbasa
  • soki np. Hortex
  • kompoty
www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszny pomysł na wspólne śniadanie: faszerowane jajka na zielonej sałacie z pomidorkami.

Oto wypróbowany, łatwy przepis na jajka faszerowane ćwikłą :


Krok 1.
  • Jajka ugotować na twardo, czysto obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć żółtka. Następnie żółtka zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami, ściąć czubek białka u podstawy, aby jajka pewnie leżały na półmisku i nie przewracały się.
  • Kapary drobno posiekać.
  • Zwykły biały ser twarogowy utrzeć na gładką masę. 
Krok2.
  • W miseczce wymieszać ćwikłę z chrzanem i biały serek, dodać posiekane kapary, starte żółtka (odrobinę zostawić do posypania jajek na koniec),posiekany szczypiorek albo koperek, doprawić solą oraz pieprzem i rozmieszać. 
  • Przygotowanym farszem wypełnić białka, ułożyć na talerzyku i odstawić do lodówki.
Krok 3.
  • Liście sałaty umyć, otrząsnąć i osuszyć, następnie pokroić na 1,5cm paski lub porwać na kawałki. 
  • Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
  • W miseczce wymieszać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku.
Krok 4.
  • Sałatę ułożyć na półmisku, polać śmietaną wymieszaną z musztardą, posypać posiekanym szczypiorkiem. Następnie na sałacie ułożyć jajka i pomidorki, posypać utartym żółtkiem i udekorować zieleniną.
Smacznego :)

Jajka faszerowane ćwikłą z sokiem Hortex


4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger