![]() |
Delikatne domowe pierożki z ziemniakami. |
Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszne pierogi ziemniaczane.
Pyszne, domowe pierogi z delikatnym farszem z gotowanych ziemniaków i podsmażoną na maśle cebulą. Prosty, tradycyjny przepis na pierogi ziemniaczane, w których zakocha się cała rodzina, a dzieci w szczególności. Pierogi rewelacyjnie smakują polane świeżym masłem i posypane parmezanem lub tylko masłem z przyrumienioną bułeczką i zsiadłym mlekiem albo maślanką. Pyszności :)
Zobaczcie sprawdzony przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.
![]() |
Przepis na pierogi ziemniaczane jak u babci. |
Oto składniki i przyprawy na pierogi z ziemniakami:
- ciasto pierogowe według np. tego przepisu>>>
- ok. 2 kg mącznych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz ziołowy lub czarny do smaku
dodatki do pierogów z ziemniakami:
- stopione, świeże masło i tarty parmezan
- masło z przyrumienioną bułeczką
- skwareczki z boczku podsmażonej cebulki
- maślanka, kefir, zsiadłe mleko, mleko
- kwaśna, gęsta śmietana
- posiekany szczypiorek
Przepis na pierogi z ziemniakami:
Krok 1.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i odparować. Ziemniaki utłuc dokładnie, aby nie było grudek.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć cebulkę na lekko rumiano na maśle. Zrumienioną cebulkę wraz z masłem, w którym się smażyła dodać do ziemniaków, farsz doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze raz utłuc (niezbyt długo aby farsz nie zrobił się zbyt kleisty). Kto lubi, może dodać do ziemniaków 5 - 6 łyżek utartego na tarku sera twarogowego.
Krok 2.
- Zagnieść ciasto na pierogi (tu przepis).
Krok 3.
- Na stolnicy rozwałkować porcję ciasta (jak najcieniej) i wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku każdego placuszka nakładać porcję farszu, zlepić dokładnie Brzegi.
- Gotowe pierożki z ziemniakami wrzucać partiami do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem oleju lub masła. Pierożki w garnku delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i gotować na niewielkim ogniu ok. 3 minuty od chwili, kiedy wypłynął na powierzchnię Ugotowane pierożki wyjmować łyżką cedzakową, polać masełkiem i posypać utartym parmezanem. Pierożki z ziemniakami można też okrasić masełkiem i zrumienioną bułką tartą albo skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
Smacznego :)
![]() |
Domowe pierożki z ziemniakami. |
Jak tak myślę o tym, czego najbardziej mi brakuje z Polski to chyba pierogi wygrywają.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBabcine pierogi to wartość nie do przecenienia :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJak dla mnie pierogi z ziemniakami muszą mieć farsz przełamany kwaśnym twarogiem. Można wtedy więcej zjeść :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmm.. aż ślinka cieknie, kochane polskie pierożki. Nic ich nie pobije:D
OdpowiedzUsuń:D
Usuń