Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOMPOT Z RABARBARU - przepis na pełen smaku, aromatyczny kompot

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot z rabarbaru.


Prosty, wypróbowany przepis na aromatyczny kompot z rabarbaru.



      Wczesną wiosną, w maju i z początkiem czerwca, rabarbar wypuszcza dużo mięsistych łodyg. Można z nich ugotować smaczny kompot do obiadu, zbliżony smakiem do kompotu z agrestu. Po ugotowaniu, do kompotu z rabarbaru można wrzucić kilka truskawek, dzięki temu kompot nabierze pięknego różowego koloru i będzie jeszcze smaczniejszy. Kompot z rabarbaru świetnie smakuje mocno schłodzony, dla poprawy smaku można dodać kilka listków świeżej mięty.

Kompot z rabarbaru - przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie z dzieciństwa.


Korzystajcie z przepisu na kompot  i ulepszajcie go :) Polecam.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy kompot z rabarbaru - przepis.

Kompot z rabarbaru - składniki:

  • 7-8 łodyg rabarbaru
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2 litry wody stołowej
  • skórka otarta z cytryny (ewentualnie)
  • kilka truskawek (ewentualnie)


Kompot z rabarbaru - przepis i przygotowanie krok po kroku :


Krok 1.
  • obrać łodygi rabarbaru z wierzchnich włókien, pokroić je na kawałki 2,5cm, następnie sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
Krok 2.
  • Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucić sparzony rabarbar i zagotować kilka razy. Dla aromatu można dodać trochę otartej skórki cytrynowej. Na koniec do kompotu z rabarbaru można wrzucić kilka truskawek i pozostawić do ostygnięcia. Dzięki temu kompot nabierze ładnego różowawego koloru i pysznego aromatu.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot z rabarbaru.



2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger