![]() |
Kompot z rabarbaru. |
Prosty, wypróbowany przepis na aromatyczny kompot z rabarbaru.
Wczesną wiosną, w maju i z początkiem czerwca, rabarbar wypuszcza dużo mięsistych łodyg. Można z nich ugotować smaczny kompot do obiadu, zbliżony smakiem do kompotu z agrestu. Po ugotowaniu, do kompotu z rabarbaru można wrzucić kilka truskawek, dzięki temu kompot nabierze pięknego różowego koloru i będzie jeszcze smaczniejszy. Kompot z rabarbaru świetnie smakuje mocno schłodzony, dla poprawy smaku można dodać kilka listków świeżej mięty.
Kompot z rabarbaru - przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie z dzieciństwa.
Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go :) Polecam.
![]() |
Domowy kompot z rabarbaru - przepis. |
Kompot z rabarbaru - składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 litry wody stołowej
- skórka otarta z cytryny (ewentualnie)
- kilka truskawek (ewentualnie)
Kompot z rabarbaru - przepis i przygotowanie krok po kroku :
Krok 1.
- obrać łodygi rabarbaru z wierzchnich włókien, pokroić je na kawałki 2,5cm, następnie sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
Krok 2.
- Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucić sparzony rabarbar i zagotować kilka razy. Dla aromatu można dodać trochę otartej skórki cytrynowej. Na koniec do kompotu z rabarbaru można wrzucić kilka truskawek i pozostawić do ostygnięcia. Dzięki temu kompot nabierze ładnego różowawego koloru i pysznego aromatu.
Smacznego :)
![]() |
Kompot z rabarbaru. |
rabarbar to mój owoc dzieciństwa. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompot rabarbarowy. No i przyznam, że zarówno skórka z cytryny jak i truskawki robią tu robotę :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń