JAJA ZAPIEKANE W MUSZELKACH - bardzo łatwy przepis
/
0
Jajka zapiekane w muszelkach. |
Jajka zapiekane w muszelkach - bardzo szybkie i proste śniadanie.
Pyszne jajka zapiekane z masłem, z dodatkiem szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Jajka podane z posiekanym szczypiorkiem - doskonałe na szybkie i łatwe śniadanie. Przed włożeniem do piekarnika, jajka można posypać tartym, żółtym serem lub mozzarellą.
Zamiast w muszelkach, jajka można zapiec w żaroodpornym półmisku lub w małych patelniach. Gotowe zapiekane jajka można podać przybrane gałązkami natki pietruszki lub koperku.
Proste i szybkie śniadanie dla każdego - jajka zapiekane. |
Jajka zapiekane - składniki potrzebne do przygotowania potrawy ( 4 osoby):
- 8 świeżych jaj
- ok. 2 łyżki miękkiego masła
- szynka parmeńska pokrojona w paseczki
- suszone pomidory z oliwy, drobno posiekane
- posiekany szczypiorek
- odrobina soli do oprószenia
- tarty żółty ser - ewentualnie
Przepis na jajka zapiekane:
Krok 1.
Każdą muszelkę posmarować miękkim masłem.
Krok 2.
Wbijać umyte jajka, lekko posolić, posypać szynką parmeńską, posiekanymi pomidorami i ewentualnie tartym serem - polać miękkim masłem po wierzchu.
Krok 3.
Jajka w muszelkach wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut - zapiekać do czasu, aż białka się zetną, a żółtka nadal będą miękkie.
Jajka zapiekane podawać przybrane posiekanym szczypiorkiem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Jajka zapiekane - przepis |
Jajka zapiekane - przepis. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz