JAJKA W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM
Jajka w sosie ze śmietany i musztardy. |
Prosty przepis na smaczne jajka w sosie śmietanowo-musztardowym.
Szybkie i pyszne jajka ugotowane na twardo w delikatnym i kremowym sosie śmietanowo-musztardowym ze szczypiorkiem, zieloną sałatą i koperkiem. Jajka w sosie to dobry i smaczny pomysł na proste i szybkie śniadanie. Jajka w śmietanie świetnie sprawdzą się także jako przystawka podczas uroczystości domowych lub świąt Wielkanocnych. Jajka podajemy z pieczywem, surówkami z warzyw i sałatkami.
Oto wypróbowany, prosty przepis, składniki i przyprawy na jajka w sosie. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go:) Polecam.
Jajka w sosie śmietanowym z musztardą. |
Składniki na jajka w sosie:
- 5 jajek
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (1 mały kubeczek)
- 1 kopiasta łyżka gładkiej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek
- kilka gałązek koperku
- kilka listków zielonej sałaty
Przepis na jajka w sosie:
Krok 1.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, czysto obrać ze skorupek. Następnie każde jajko przekroić wzdłuż na połówki.
- W kubeczku wymieszać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek i liście sałaty opłukać i osuszyć
Krok 2.
- Połówki jajek ułożyć na talerzu żółtkami do góry, odcinając nieco białka u spodu, aby jajka pewnie leżały na podstawie i nie zsuwały się.
- Jajka oblać sosem ze śmietany i musztardy, posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować gałązkami koperku oraz sałatą. Jajka można posypać mieloną papryką.
Smacznego :)
Jajka w sosie. |
Jajka na twardo w sosie śmietanowo-musztardowym. |
Widzę, że tutaj już święta pełną gębą :) i super! bo przepisów na jajka nigdy nie za dużo
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
Usuń