MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA: przepis
/
4
Fasolka szparagowa marynowana. |
Fasolka szparagowa.
Zielono-żółta marynowana fasolka szparagowa -sprawdzony przepis na zimę.
Sprawdź wypróbowany przepis na chrupiącą fasolkę szparagową marynowaną z koprem. Fasolka szparagowa do słoików na zimę. Pyszna konserwowa fasolka szparagowa, którą można pokroić i dodać do sałatki z tuńczykiem lub do sałatki ziemniaczanej. Zalewę z fasolki można wykorzystać do zrobienia sosu sałatkowego.
Do przygotowania marynowanej fasolki szparagowej należy użyć fasolek dojrzałych jednak unikając strączków twardych i łykowatych. Jeżeli fasolka szparagowa będzie za młoda, to pod wpływem zalewy nadmiernie zmięknie. Jeżeli natomiast fasolka będzie przejrzała, to w słoiku pod wpływem zalewy zrobi się twarda.
Fasolka szparagowa marynowana - przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.
Fasolka szparagowa marynowana. |
Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej marynowanej:
na 6 półlitrowych słoików
- 1,5kg fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- 2 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek soli niejodowanej
- 750ml octu 10%
- 1,5 litra wody źródlanej
- 6 ząbków czosnku podzielonych na ćwiartki
- 6 baldachów kopru
- 6 gałązek kopru
- 1,5 łyżeczki nasion kopru
Przepis i przygotowanie fasolki szparagowej krok po kroku:
Krok 1.
- Fasolkę szparagową przeprać, obciąć końcówki, umyć i osączyć na sicie.
- Przygotować zalewę z podanych składników - zagotować.
- Do gotującej zalewy wrzucić fasolkę szparagową i doprowadzić zawartość garnka ponownie do wrzenia, od czasu do czasu dociskając strączki fasolki szparagowej, aby je zanurzyć w zalewie - zdjąć z ognia.
Krok 2.
- Do czystych i wyparzonych słoików włożyć po 4 kawałki czosnku, po 1 gałązce i baldachu kopru, rozdzielić nasiona kopru do każdego słoika (mniej więcej po tyle samo).
- Do każdego słoika włożyć gorącą fasolkę szparagową, wypełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć powietrze i szczelnie zakręcić.
- Słoiki z fasolką szparagową zapasteryzować: 15 minut w garnku z wodą.
Słoiki z marynowaną fasolką szparagową wystawić na czystą ściereczkę i pozostawić na 24 godziny do całkowitego wystudzenia.
Następnie słoiki z fasolką przenieść w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Słoiki, które się nie zamknęły szczelnie, należy przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Marynowana fasolka szparagowa, przepis. |
~jaki pyszny pomysł na fasolkę!
OdpowiedzUsuńPolecam LENA :)
UsuńUwielbiam marynowaną fasolkę:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń