Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI W MUSZTARDZIE - z miodem, prosty przepis.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w musztardzie.


Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej.


Wypróbowany przepis na ogórki w musztardzie z miodem.


Prosty przepis na doskonałe ogórki w musztardzie rosyjskiej lub sarepskiej z miodem. Ogórki idealne do kanapek, jako przekąska lub dodatek do obiadu. Chrupiące, lekko słodkie i ostre w smaku ogórki na zimę w zalewie musztardowo-miodowej. Po prostu pyszne. 

Ogórki w musztardzie z miodem do słoików na zimę - wypróbowany przepis. 

Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić ogórki w musztardzie z miodem - przepis, składniki i przygotowanie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w musztardzie z miodem.

Oto składniki i przyprawy na ogórki w musztardzie z miodem.


SKŁADNIKI:
ZALEWA:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 szklanka cukru 

  • 2 łyżki miodu

  • 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej.

  • 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy)

  • 1 łyżeczka kurkumy
dodatkowo do każdego słoika:

  • liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w musztardzie z miodem.

Przepis na ogórki w musztardzie z miodem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.

  • Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).


Krok 2.

  • Ogórki myjemy i kroimy w plastry.


Krok 3.

  • Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz  pieprz ziarnisty. Można włożyć po plastrze cebuli.


Krok 4.

  • Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy - dodajemy pokrojone w plastry ogórki i ponownie zagotowujemy. Gdy wszystkie ogórki już zmiękną, przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików. Ugniatamy ciasno i zalewamy do końca gorącą zalewą musztardowo-miodową. 

Słoiki z ogórkami w musztardzie i miodzie szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Wszystkie słoiki nakrywamy czystą ściereczką. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce po całkowitym ostygnięciu - nie wcześniej niż kolejnego dnia.

Ogórki w musztardzie i miodzie można zapasteryzować.

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w musztardzie i miodzie.



12 komentarzy:

  1. Mmm muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy29 lipca

    Nie pasteryzujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:) Ja nie pasteryzuję tak przygotowanych ogórków. Wkładam gorące do słoików, zaraz zakręcam i odstawiam do góry dnem, trzymają się świetnie:) Wiem, że inni robią różnie, jak ktoś chce, to można pasteryzować, to nie zaszkodzi :)

      Usuń
  3. Anonimowy06 sierpnia

    Ogórki obieramy czy że skórką??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy16 sierpnia

      myjemy i kroimy , na fotce tez sa ze skórką

      Usuń
  4. Anonimowy16 sierpnia

    Na ilustracji sa ze skórką

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy19 lipca

    Czy może być zwykła musztarda

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger