ZUPA JARZYNOWA
       /  
1
| Zupa jarzynowa. | 
Tradycyjna zupa jarzynowa.
Zobacz przepis na pyszną zupę.
Zupa jarzynowa z dodatkiem świeżego koperku, kalafiora i młodej kapusty to doskonały pomysł na letni obiad, zwłaszcza, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa. Zupa jarzynowa na zasmażce (choć można ją pominąć). Przygotowanie zupy jarzynowej zajmie nie więcej niż 35 minut. Do tej zupy można użyć dowolnego bulionu - można ją przyrządzić na wywarze warzywnym lub mięsnym z kurczaka lub wołowiny.
Oto przepis składniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku.
Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej:
- 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego
 - 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler)
 - 2 łyżki tłuszczu
 - kopiasta łyżka mąki
 - posiekany koperek lub natka pietruszki
 - sól i pieprz do smaku
 
Przepis na zupę jarzynową:
Krok 1.
- Przygotować wszystkie warzywa do zupy jarzynowej;
 - Wszystkie warzywa zalać wrzącym bulionem, posolić - ugotować pod przykryciem;
 - Zupę jarzynową podprawić jasnozłotą zasmażką z tłuszczu i mąki - zagotować.
 - Do gotowej zupy jarzynowej dodać posiekaną zieleninę.
 
Zupę jarzynową można przyrządzać na wywarze z kości. Zamiast koperku, do zupy jarzynowej, można dodać koper włoski.
Smacznego :)






Jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuń