Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

 

bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki wieprzowe w sosie własnym.

Składniki na bitki wieprzowe w sosie własnym:

  • 500g schabu wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 paska łyżeczka kminku
  • tłuszcz do smażenia
  • woda lub bulion do podlania kotletów

Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym:


Krok 1.
  • Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry. 
  • Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i ukształtować okrągłe kotlety o grubości około 1cm.
  • Bitki wieprzowe oprószyć solą, pieprzem i mąką - usmażyć  na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  • Usmażone bitki przełożyć do garnka o odpowiedniej wielkości - kotlety powinny być ułożone jedną warstwą. Wlać tłuszcz ze smażenia.
Krok 2.
  • Cebulę pokroić w krążki lub posiekać.
  • Marchew zetrzeć na tarce do jarzyn.
  • Czosnek posiekać drobno.
Krok 3.
  • Do kotletów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchew oraz kminek. Bitki wieprzowe podlać około szklanką bulionu albo wody (tak, aby płyn tylko przykrył kotlety) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
  • Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże się, że sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą.
Gotowe bitki wieprzowe w sosie własnym podawać w garnku, w którym się dusiły, albo na okrągłym półmisku oblane sosem. Bitki można podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną perłową, surówką z warzyw lub warzywami gotowanymi.

Miłego gotowania!

bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki wieprzowe w sosie własnym.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger