BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM
/
0
Bitki wieprzowe w sosie własnym. |
Składniki na bitki wieprzowe w sosie własnym:
- 500g schabu wieprzowego
- 1 marchewka
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- mąka pszenna
- 1 ząbek czosnku
- 1 paska łyżeczka kminku
- tłuszcz do smażenia
- woda lub bulion do podlania kotletów
Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym:
Krok 1.
- Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry.
- Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i ukształtować okrągłe kotlety o grubości około 1cm.
- Bitki wieprzowe oprószyć solą, pieprzem i mąką - usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
- Usmażone bitki przełożyć do garnka o odpowiedniej wielkości - kotlety powinny być ułożone jedną warstwą. Wlać tłuszcz ze smażenia.
Krok 2.
- Cebulę pokroić w krążki lub posiekać.
- Marchew zetrzeć na tarce do jarzyn.
- Czosnek posiekać drobno.
Krok 3.
- Do kotletów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchew oraz kminek. Bitki wieprzowe podlać około szklanką bulionu albo wody (tak, aby płyn tylko przykrył kotlety) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
- Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże się, że sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą.
Gotowe bitki wieprzowe w sosie własnym podawać w garnku, w którym się dusiły, albo na okrągłym półmisku oblane sosem. Bitki można podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną perłową, surówką z warzyw lub warzywami gotowanymi.
Miłego gotowania!
Bitki wieprzowe w sosie własnym. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz