Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z kaszą jaglaną.

Jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem?

Przepis na idealnie cienkie ciasto i pyszny farsz na pierogi.


   Pierogi w niecodziennej odsłonie z kaszą jaglaną, ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebulki i koperku - smaczny i prosty przepis. Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem świetnie smakują podane z sosem np. pieczarkowym lub koperkowym. Pycha!

Pierogi - przepis na miękkie ciasto, które zawsze się udaje.


   Sekretem idealnych pierogów jest także dobra receptura na cienkie ciasto, które po ugotowaniu jest delikatne i rozpływa się w ustach - zobacz jak je przygotować.

Sprawdź przepis na doskonałe pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i ziemniakami.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowe pierogi z kaszą jaglaną.

Składniki na ciasto pierogowe:


  • ok. 550g maki pszennej
  • ok. 250g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Składniki na farsz do pierogów z kaszy jaglanej:

  • 230g kaszy jaglanej
  • 150g sera twarogowego
  • 150g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo (opcje podania):

Przepis na ciasto na pierogi:

  • Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce - rękoma lub mikserem połączyć składniki. Wyjąć ciasto na stolnice oprószoną mąką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Gotowe ciasto pierogowe przykryć czystą ściereczką (lub miską) - zostawić na chwilę, aby 'odpoczęło'.
www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ciasto na pierogi.

Przepis na farsz do pierogów z kaszą jaglaną:


Krok 1.
  • Ugotować kaszę jaglaną - wystudzić
  • posiekać i podsmażyć na maśle cebulę
Krok 2.
  • Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać ser biały, ziemniaki, podsmażoną cebulę i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać wszystkie składniki.

Przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną:

  • Na stolnicy rozwałkować cienko porcje ciasta na pierogi, wykrawać krążki. Na każdy nakładać porcje farszu z kaszy jaglanej i zlepić dokładnie pierożek.
  • Pierogi z kaszą gotować w osolonej wodzie kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Pierożki z kaszą jaglaną podawać polane roztopionym masłem, zrumienioną cebulką lub skwarkami z boczku lub słoniny. Do pierogów można także przygotować sos koperkowy lub pieczarkowy.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z kaszą jaglaną.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger