PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ
/
2
Pierogi z kaszą jaglaną. |
Jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem?
Przepis na idealnie cienkie ciasto i pyszny farsz na pierogi.
Pierogi w niecodziennej odsłonie z kaszą jaglaną, ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebulki i koperku - smaczny i prosty przepis. Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem świetnie smakują podane z sosem np. pieczarkowym lub koperkowym. Pycha!
Pierogi - przepis na miękkie ciasto, które zawsze się udaje.
Sekretem idealnych pierogów jest także dobra receptura na cienkie ciasto, które po ugotowaniu jest delikatne i rozpływa się w ustach - zobacz jak je przygotować.
Sprawdź przepis na doskonałe pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i ziemniakami.
Domowe pierogi z kaszą jaglaną. |
Składniki na ciasto pierogowe:
- ok. 550g maki pszennej
- ok. 250g ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka oleju
Składniki na farsz do pierogów z kaszy jaglanej:
- 230g kaszy jaglanej
- 150g sera twarogowego
- 150g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo (opcje podania):
- masło do polania
- posiekany szczypiorek lub koperek
- sos koperkowy
- sos pieczarkowy
- podsmażona cebulka
- skwarki z boczku lub słoniny
Przepis na ciasto na pierogi:
- Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce - rękoma lub mikserem połączyć składniki. Wyjąć ciasto na stolnice oprószoną mąką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Gotowe ciasto pierogowe przykryć czystą ściereczką (lub miską) - zostawić na chwilę, aby 'odpoczęło'.
Pierogi. |
Ciasto na pierogi. |
Przepis na farsz do pierogów z kaszą jaglaną:
Krok 1.
- Ugotować kaszę jaglaną - wystudzić
- posiekać i podsmażyć na maśle cebulę
Krok 2.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę wsypać do miski, dodać ser biały, ziemniaki, podsmażoną cebulę i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać wszystkie składniki.
Przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną:
- Na stolnicy rozwałkować cienko porcje ciasta na pierogi, wykrawać krążki. Na każdy nakładać porcje farszu z kaszy jaglanej i zlepić dokładnie pierożek.
- Pierogi z kaszą gotować w osolonej wodzie kilka minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Pierożki z kaszą jaglaną podawać polane roztopionym masłem, zrumienioną cebulką lub skwarkami z boczku lub słoniny. Do pierogów można także przygotować sos koperkowy lub pieczarkowy.
Smacznego :)
Pierogi z kaszą jaglaną. |
Uwielbiam wszystko, co z kaszą, a kasza jaglana to moja ulubiona. Dzięki za ten przepis, bo pierogi wyszły przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Sławek za komentarz :) Bardzo fajnie, że wypróbowałeś przepis :D Pozdrawiam!
Usuń