Tradycyjny bigos moskiewski - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos tradycyjny moskiewski fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim.


      Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu.

Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


    Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych z obiadu. Niekiedy zdarza się również, że zakupimy nieco więcej wędliny niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Jeżeli nie mamy w zwyczaju wyrzucać jedzenia, warto takie zamrozić i na bigos będzie jak znalazł.

  W czasie duszenia, bigos można podlewać czerwonym, słodkim winem - dawniej bardzo często uszlachetniano bigos tym właśnie trunkiem. Dzięki temu bigos uzyskiwał głęboki, ciemnobrązowy kolor i lekko kwaskowo-słodkawy smak. Współcześnie do bigosu, zamiast wina dodajemy miód.

Oto składniki i przyprawy na tradycyjny bigos.


     Według wielu staropolskich źródeł, najlepszy bigos to ten, w którym mięsa jest wagowo tyle samo, co kapusty. Niektórzy dodają do bigosu koncentrat pomidorowy - nieznany jednak składnik w kuchni staropolskiej. Zamiast tego, dawniej do bigosu często dodawano powidła śliwkowe.

Całość należy dusić możliwie długo - im dłużej, tym lepiej. Bigos po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy.

Przepis pochodzi ze staropolskiej książki kucharskiej.




Składniki na bigos:

  •  1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 szklanki rosołu
  • 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje)
  • 1/2 kg pieczonej wieprzowiny
  • 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy
  • 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina)
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego.
  • zasmażka: 1 łyżka mąki+1 łyżka masła

Bigos przepis.


Przygotowanie bigosu:


Krok 1.
-kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, przemyć dwukrotnie i osączyć. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy wypłukać w gorącej wodzie
-cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na maśle w garnku, w którym będzie robiony bigos.
-grzyby ugotować w 3 szklankach rosołu
-szynkę pokroić w kostkę lub paseczki
-pieczoną wieprzowinę pokroić w większą kostkę
-kiełbasę pokroić w plastry
-mięsa podzielić na mniejsze kawałki
-zrobić zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki

Krok 2.
Do garnka z przesmażoną cebulą włożyć osączoną kapustę, zasmażać chwilę, cały czas mieszając. Co jakiś czas do kapusty dolewać po trochu rosołu z ugotowanymi w nim grzybami. 

Bigos dusić na umiarkowanym ogniu do czasu, aż kapusta będzie prawie miękka.

Krok 3.
Do bigosu dodać pozostałe składnik oraz przyprawy, wymieszać i dusić kolejne pół godziny.
Następnie do bigosu dodać zasmażkę, zamieszać i poddusić 10 minut.

Bigos wstawić do pieca na 1/2 godziny, żeby się zrumienił. 


Bigos można podlać słodkim czerwonym winem i dodać powidła śliwkowe - nabierze wyjątkowego, szlachetnego smaku i głębokiego, ciemnobrązowego koloru.
Bigos można przyrządzić z dwóch rodzajów kapusty: słodkiej i kwaszonej, mniej więcej w ilości pół na pół.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tradycyjny bigos moskiewski fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger