Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-serowym.

Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i parmezanem.

    Smażone, chrupiące, soczyste filety z kurczaka w gładkim i kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem, musztardą Dijon, smażonym boczkiem, parmezanem i ziołami.

Kurczak w sosie z brokułami - taki obiad zrobisz w mniej niż 30 minut.

    Jak za chwilę się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki.

Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika.

Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych.

Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania.

Białe wino - aby sos był naprawdę niezwykły w smaku, trzeba użyć dobrej jakości białego, wytrawnego wina. Rozumiem, że wielu czytelników, z różnych powodów, nie może włączyć wina do posiłków, dlatego można zastąpić go bulionem z kurczaka albo warzywnym.


kurczak z brokułami
Kurczak z brokułami.

Delikatne kotlety z kurczaka gotowane w kremowym sosie śmietanowym z brokułami, to łatwy i pyszny przepis na szybki obiad, kolację albo lunch do pracy.

     Ten kurczak to danie niezwykle wszechstronne. Możesz podać gorące tłuczone ziemniaki, maślane puree z kalafiora, trochę zielonej fasolki albo groszek. Doskonale smakuje z ryżem i sałatą z pomidorami i czerwoną cebulą.

Więcej ulubionych przepisów na kurczaka:

Mój przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z brokułami opiera się na prostych składnikach i klasycznym smaku, ale to nie znaczy, że nie ma rzeczy, które można dodać, aby uczynić go swoim własnym :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami.

Składniki:
  • 500-600g filetów z kurczaka bez skóry i kości
  • sól i pieprz
  • 100-150g boczku, pokrojonego w niewielką kostkę
  • mąka do panierowania
  • około 1/2 główki brokułu (różyczki), zblanszowane

Sos Dijon:

  • 2 łyżki masła i oliwy (pół na pół)
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, starte albo posiekane (albo około 1 łyżka mielonego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • rozmaryn i tymianek, według uznania
  • 1/3 szklanki dobrego białego wina wytrawnego
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • około 4 łyżki tartego parmezanu

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym:


Krok 1.
  • Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Powstałe kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, nadmiar strząsnąć.
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu usmażyć filety z kurczaka na rumiano, aż kotleciki będą chrupiące z zewnątrz, następnie przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
Krok 2.
  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojony boczek, aż stanie się chrupiący, przełożyć do miseczki i odlać z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu.
  • Następnie na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, tymianek oraz rozmaryn. Po około 1 minucie wlać białe wino (ewentualnie bulion) i zdeklasować, zeskrobując wszystkie przywarłe do dna patelni kawałeczki mięsa. Odparować mniej więcej połowę dodanego wina.
Krok 3.
  • Wlać śmietankę, dodać musztardę Dijon, wymieszać i chwilę gotować, aż sos odrobinę jeszcze zgęstnieje. 
  • Pod koniec dodać parmezan, rozpuścić, cały czas mieszając.
  • Po rozpuszczeniu sera do sosu włożyć podgotowane lekko brokuły, kurczaka, boczek oraz posiekaną natkę pietruszki. Kurczaka w sosie podawać zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Mam nadzieję, że przepis na tego niesamowitego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym z brokułami spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.

Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania!

kurczak z brokułami

www.e-ksiazkakucharska.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger