Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami. |
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-serowym.
Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i parmezanem.
Smażone, chrupiące, soczyste filety z kurczaka w gładkim i kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem, musztardą Dijon, smażonym boczkiem, parmezanem i ziołami.
Kurczak w sosie z brokułami - taki obiad zrobisz w mniej niż 30 minut.
Jak za chwilę się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki.
Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika.
Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych.
Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania.
Białe wino - aby sos był naprawdę niezwykły w smaku, trzeba użyć dobrej jakości białego, wytrawnego wina. Rozumiem, że wielu czytelników, z różnych powodów, nie może włączyć wina do posiłków, dlatego można zastąpić go bulionem z kurczaka albo warzywnym.
Kurczak z brokułami. |
Delikatne kotlety z kurczaka gotowane w kremowym sosie śmietanowym z brokułami, to łatwy i pyszny przepis na szybki obiad, kolację albo lunch do pracy.
Ten kurczak to danie niezwykle wszechstronne. Możesz podać gorące tłuczone ziemniaki, maślane puree z kalafiora, trochę zielonej fasolki albo groszek. Doskonale smakuje z ryżem i sałatą z pomidorami i czerwoną cebulą.
Więcej ulubionych przepisów na kurczaka:
- Kurczak w sosie z czosnkiem i parmezanem>>>
- Chrupiące skrzydełka z kurczaka z piekarnika>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po Chińsku>>>
- Kurczak Teriyaki>>>
- Kurczak smażony z makronem i warzywami>>>
- Kurczak Tikka Masala>>>
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami. |
- 500-600g filetów z kurczaka bez skóry i kości
- sól i pieprz
- 100-150g boczku, pokrojonego w niewielką kostkę
- mąka do panierowania
- około 1/2 główki brokułu (różyczki), zblanszowane
Sos Dijon:
- 2 łyżki masła i oliwy (pół na pół)
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, starte albo posiekane (albo około 1 łyżka mielonego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- rozmaryn i tymianek, według uznania
- 1/3 szklanki dobrego białego wina wytrawnego
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1-2 łyżki musztardy Dijon
- około 4 łyżki tartego parmezanu
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym:
- Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Powstałe kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, nadmiar strząsnąć.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu usmażyć filety z kurczaka na rumiano, aż kotleciki będą chrupiące z zewnątrz, następnie przełożyć na talerz i trzymać w cieple.
- Na tej samej patelni podsmażyć pokrojony boczek, aż stanie się chrupiący, przełożyć do miseczki i odlać z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu.
- Następnie na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, tymianek oraz rozmaryn. Po około 1 minucie wlać białe wino (ewentualnie bulion) i zdeklasować, zeskrobując wszystkie przywarłe do dna patelni kawałeczki mięsa. Odparować mniej więcej połowę dodanego wina.
- Wlać śmietankę, dodać musztardę Dijon, wymieszać i chwilę gotować, aż sos odrobinę jeszcze zgęstnieje.
- Pod koniec dodać parmezan, rozpuścić, cały czas mieszając.
- Po rozpuszczeniu sera do sosu włożyć podgotowane lekko brokuły, kurczaka, boczek oraz posiekaną natkę pietruszki. Kurczaka w sosie podawać zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz