Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kurczak w kremowym sosie z czosnkiem i parmezanem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie śmietanowym.

Kremowy kurczak w sosie śmietanowym z parmezanem.

     Ten delikatny i soczysty kurczak z parmezanem w kremowym sosie śmietanowym z cytryną i czosnkiem jest nie z tego świata - pokochasz ten smaczny przepis!

     Do tego przepisu używam filetów z kurczaka bez kości i skóry. Mięso jest zrumienione i chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i soczyste. Kurczak duszony jest w sosie śmietanowym z parmezanem, natką pietruszki, czosnkiem, kaparami i sokiem z cytryny.

To danie jest niezwykle wszechstronne. Tego kurczaka można podawać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczonymi, duszonymi albo gotowanymi ulubionymi warzywami. Idealny kurczak do pudełka na lunch do pracy :) Robi się go szybko, łatwo i z niewielu składników.

Kurczak w sosie śmietanowym:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka, przekrojone wzdłuż na pół 
  • około 2 łyżki bardzo drobno startego parmezanu + 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól i grubo mielony czarny pieprz
  • oliwa i masło (pół na pół do smażenia, a także jako baza sosu)

Sos śmietanowy do kurczaka:

  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mały kubeczek śmietany 30 % (ok. 200g)
  • około 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny, do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta tymianku
  • sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia (ewentualnie)

Kurczak w sosie śmietanowym - przepis:


Krok 1.
  • Oczyszczone z błonek i kostek kotleciki z kurczaka oprószyć solą i pieprzem.
  • Następnie kurczaka panierować w mieszance tartego parmezanu i mąki pszennej. 
Krok 2.
  • Na większej patelni, na średnim ogniu podgrzać oliwę i masło. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano kurczaka, zdjąć z patelni i odłożyć na ciepły talerz (tłuszczu z patelni nie wylewać).
  • Na tej samej patelni podsmażyć mielony czosnek, aż zacznie pachnieć. Następnie wlać bulion, dodać śmietankę, zagotować powoli. Wsypać tarty parmezan, tymianek oraz kapary, doprawić do smaku i gotować często mieszając, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu, możesz dodać odrobinę mąki rozmieszanej wcześniej z zimną wodą - sos natychmiast zacznie się zagęszczać.
  • Na koniec sos doprawić sokiem z cytryny, dodać z powrotem filety z kurczaka i dusić jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, aby smaku dobrze się połączyły
Mam nadzieję, że przepis na kurczaka w sosie spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak w sosie z parmezanem.



 Przepisy na obiad z kurczaka:

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger