Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem
/
0
Kurczak w sosie śmietanowym. |
Kurczak w sosie śmietanowym.
Kremowy kurczak w sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem.
Ten delikatny i soczysty kurczak w sosie śmietanowym z parmezanem, cytryną i czosnkiem jest nie z tego świata - pokochasz ten smaczny przepis!
Do tego przepisu używam filetów z kurczaka bez kości i skóry. Mięso jest zrumienione i chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i soczyste. Kurczak duszony jest w sosie śmietanowym z parmezanem, natką pietruszki, czosnkiem, kaparami i sokiem z cytryny.
To danie jest niezwykle wszechstronne. Tego kurczaka można podawać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczonymi, duszonymi albo gotowanymi ulubionymi warzywami. Idealny kurczak do pudełka na lunch do pracy :) Robi się go szybko, łatwo i z niewielu składników.
Kurczak w sosie śmietanowym:
- 2 duże filety z piersi kurczaka, przekrojone wzdłuż na pół
- około 2 łyżki bardzo drobno startego parmezanu + 2 łyżki mąki pszennej
- sól i grubo mielony czarny pieprz
- oliwa i masło (pół na pół do smażenia, a także jako baza sosu)
Sos śmietanowy do kurczaka:
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 mały kubeczek śmietany 30 % (ok. 200g)
- około 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- ok. 2 łyżki soku z cytryny, do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta tymianku
- sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia (ewentualnie)
Kurczak w sosie śmietanowym - przepis:
Krok 1.
- Oczyszczone z błonek i kostek kotleciki z kurczaka oprószyć solą i pieprzem.
- Następnie kurczaka panierować w mieszance tartego parmezanu i mąki pszennej.
Krok 2.
- Na większej patelni, na średnim ogniu podgrzać oliwę i masło. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano kurczaka, zdjąć z patelni i odłożyć na ciepły talerz (tłuszczu z patelni nie wylewać).
- Na tej samej patelni podsmażyć mielony czosnek, aż zacznie pachnieć. Następnie wlać bulion, dodać śmietankę, zagotować powoli. Wsypać tarty parmezan, tymianek oraz kapary, doprawić do smaku i gotować często mieszając, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu, możesz dodać odrobinę mąki rozmieszanej wcześniej z zimną wodą - sos natychmiast zacznie się zagęszczać.
- Na koniec sos doprawić sokiem z cytryny, dodać z powrotem filety z kurczaka i dusić jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, aby smaku dobrze się połączyły
Mam nadzieję, że przepis na kurczaka w sosie spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)
Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz