Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku

kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku.

 Kaczka pieczona po chińsku - delikatna i soczysta z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką.

    Ten przepis na kaczkę z piekarnika zapewnia nie tylko fantastyczny, prawdziwy smak kaczki, ale także niezwykle chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Sekretem fenomenu kaczki po chińsku jest odpowiednie jej przygotowanie, które, patrząc na przepis, może wydawać się nieco czasochłonne i trudne. Tak naprawdę jednak, kaczka po chińsku, to tylko kilka składników i niewiele pracy własnej :)

Najlepszy przepis na świąteczną kaczkę po chińsku.

    Kaczka po chińsku, przygotowana według tego tradycyjnego przepisu to prawdziwy hit na świątecznym stole! Oto kilka wskazówek jak przygotować fenomenalną pieczoną kaczkę na święta (dokładny przepis znajduje się niżej):

  • Oczyszczoną i suchą kaczkę nacieramy uprażoną na suchej patelni solą morską oraz czarnym pieprzem - kaczkę odkładamy w chłodne miejsce na około 1 1/2 - 2 godziny.
  • Kolejnym ważnym krokiem jest zanurzenie kaczki w gorącym syropie cukrowym. W tradycyjnym przepisie kaczkę polewa się syropem kukurydzianym zagotowanym z wodą (na 8 filiżanek wody ok. 1 filiżanka syropu kukurydzianego). 
  • Kaczkę należy osuszyć w przewiewnym miejscu, a następnie upiec w piekarniku.
  • Ostatnim elementem układanki jest usmażenie kaczki w głębokim oleju. Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, złota a mięso kaczki zachowuje swoją soczystość i fantastyczny smak. Przed smażeniem można kaczkę podzielić na mniejsze kawałki, albo usmażyć ją w całości.
Po usmażeniu, kaczkę po chińsku odstawiamy po przykryciem na kilka-kilkanaście minut, aby soki przestały się gotować i równomiernie rozprowadziły się po mięsie w środku.

Kaczkę po chińsku można podawać z naleśnikami. Każdy kawałek kaczki zanurzać w paście sojowej, a następnie zawinąć razem z kawałkiem dymki i szczypiorkiem w naleśnik.

  • 1 kaczka (ok. 2,5kg)
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • olej do smażenia
syrop cukrowy:
  • 8 filiżanek wody
  • 2 filiżanki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
Dodatkowo do podania:
  • sos sojowy do maczania
  • dymka ze szczypiorkiem, pokrojona na kawałki
  • naleśniki

Przepis na kaczkę po chińsku:


Krok 1.
  • Rozgrzać suchą patelnię i mieszając, smażyć na niej sól, aż nabierze złotej barwy - wystudzić.
  • Suchą oczyszczoną kaczkę natrzeć starannie solą i pieprzem - pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 1/2 - 2 godziny.
Krok 2.
  • Zagotować wodę z cukrem, sosem sojowym i octem. Trzymając kaczkę za szyję polewać ją ostrożnie gorącym płynem, aż skórka na niej zacznie się marszczyć. Można także zanurzyć kaczkę w gorącym syropie i polewać po wierzchu. Następnie powiesić kaczkę na sznurku w przewiewnym miejscu, żeby wyschła.
Krok 3.
  • Suchą kaczkę włożyć do nagrzanego piekarnika  (temp. około 180 stopni) i piec 1 i 1/2 - 2h, aż nabierze ładnego złocistego koloru.
  • W woku albo dużym garnku rozgrzać olej i smażyć w nim upieczoną kaczkę, aż skórka stanie się chrupiąca i nabierze czerwono brązowej barwy. Kaczkę wyjąć z tłuszczu i ostudzić. Następnie pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Do kaczki po chińsku podajemy sos sojowy, dymkę ze szczypiorkiem i naleśniki. 
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Miłego gotowania!

kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger