Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

 

zupa pomidorowa z tortellini
Zupa pomidorowa z tortellini.

Cudownie kremowa i pełna bogatego smaku klasyczna zupa pomidorowa z dodatkiem mięciutkiego tortellini i szpinaku.


     Zupa pomidorowa wzbogacona mięciutkim makaronem tortellini, szpinakiem i parmezanem z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i bazylią. Pyszny i łatwy przepis na klasyczną pomidorową, którą możemy przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy, że ugotujemy zupę pomidorową bez tortellini, taką można przechować w lodówce, a następnie podgrzać, dodając ugotowany oddzielnie makaron. Zupę można także zamrozić - szczelnie zamknięta, doskonale się przechowuje nawet do 2 miesięcy.

Jest to bardzo fajny przepis na zupę pomidorową :) Do zupy można użyć suszone, mrożone albo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić. 

Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie.


Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników. Latem doskonała będzie zupa na świeżych pomidorach, natomiast w zimie zupę pomidorową możemy ugotować na pomidorach z puszki.

Najdoskonalsza zupa pomidorowa z tortellini, szpinakiem i świeżymi ziołami.


Inne przepisy na domową zupę pomidorową:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 6-7 dużych, dojrzałych pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka lub jarzynowego
  • 800ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonych ziół : oregano, bazylia, tymianek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • około 150-200g tortellini (z dowolnym nadzieniem)
  • sól, pieprz do smaku
  • opakowanie liści szpinaku 'baby', odciąć ogonki liściowe
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • liście świeżej bazylii z grubsza posiekanej

Przepis na zupę pomidorową z tortellini:


Krok 1.
  • W garnku na zupę rozgrzać oliwę, poddusić posiekana cebulę, a następnie czosnek.
  • Do garnka włożyć pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, dodać zioła, wlać passatę pomidorową i smażyć wszystko razem przez chwilę.
  • Podsmażone składniki zalać gorącym rosołem, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
  • Następnie do zupy pomidorowej włożyć tortellini, wlać śmietankę i gotować razem, aż makaron będzie miękki.
  • Na koniec do zupy pomidorowej dodać szpinak, świeżą bazylię oraz parmezan, wymieszać w zupie, gdy zmiękną zdjąć garnek z ognia. Zupę podawać posypaną np. sezamem, natką pietruszki itp.
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa pomidorowa z tortellini.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger