Kremowa zupa pomidorowa z tortellini
/
0
Zupa pomidorowa z tortellini. |
Cudownie kremowa i pełna bogatego smaku klasyczna zupa pomidorowa z dodatkiem mięciutkiego tortellini i szpinaku.
Zupa pomidorowa wzbogacona mięciutkim makaronem tortellini, szpinakiem i parmezanem z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i bazylią. Pyszny i łatwy przepis na klasyczną pomidorową, którą możemy przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy, że ugotujemy zupę pomidorową bez tortellini, taką można przechować w lodówce, a następnie podgrzać, dodając ugotowany oddzielnie makaron. Zupę można także zamrozić - szczelnie zamknięta, doskonale się przechowuje nawet do 2 miesięcy.
Jest to bardzo fajny przepis na zupę pomidorową :) Do zupy można użyć suszone, mrożone albo świeże tortellini. Używając świeżego tortellini, czas gotowania zupy należy odpowiednio skrócić.
Ta domowa zupa pomidorowa jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie.
Zupa jest ugotowana na lekkim bulionie, nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne, jest niedrogie i łatwo dostępne. Można korzystać z sezonowych składników. Latem doskonała będzie zupa na świeżych pomidorach, natomiast w zimie zupę pomidorową możemy ugotować na pomidorach z puszki.
Najdoskonalsza zupa pomidorowa z tortellini, szpinakiem i świeżymi ziołami.
Inne przepisy na domową zupę pomidorową:
- Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów>>>
- Szybka zupa pomidorowa>>>
- Zupa pomidorowa z makaronem>>>
- Przepis na zupę pomidorową z ryżem>>>
- Zupa pomidorowa na soku pomidorowym>>>
- Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym>>>
Zupa pomidorowa z tortellini. |
Składniki na zupę pomidorową z tortellini:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, starte na tarce
- 6-7 dużych, dojrzałych pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 1,5 litra bulionu z kurczaka lub jarzynowego
- 800ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki suszonych ziół : oregano, bazylia, tymianek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- około 150-200g tortellini (z dowolnym nadzieniem)
- sól, pieprz do smaku
- opakowanie liści szpinaku 'baby', odciąć ogonki liściowe
- 4 łyżki tartego parmezanu
- liście świeżej bazylii z grubsza posiekanej
Przepis na zupę pomidorową z tortellini:
Krok 1.
- W garnku na zupę rozgrzać oliwę, poddusić posiekana cebulę, a następnie czosnek.
- Do garnka włożyć pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, dodać zioła, wlać passatę pomidorową i smażyć wszystko razem przez chwilę.
- Podsmażone składniki zalać gorącym rosołem, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
- Następnie do zupy pomidorowej włożyć tortellini, wlać śmietankę i gotować razem, aż makaron będzie miękki.
- Na koniec do zupy pomidorowej dodać szpinak, świeżą bazylię oraz parmezan, wymieszać w zupie, gdy zmiękną zdjąć garnek z ognia. Zupę podawać posypaną np. sezamem, natką pietruszki itp.
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)
Miłego gotowania!
Zupa pomidorowa z tortellini. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz