Pomysł na obiad: zupa pomidorowa, przepis


sprawdzony przepis na zupę pomidorową
Zupa pomidorowa  fot. Moja Książka Kucharska


 ZUPA POMIDOROWA 


Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.


Przyrządź danie, które przyprawi Cię...o gęsią skórkę! 
Kremowa zupa pomidorowa z imbirem, sezamem i jabłkami, ze świeżych pomidorów. W sezonie mogą to być świeże pomidory, sparzone i obrane ze skórek. Równie dobrze można także użyć passaty pomidorowej, pomidorów z puszki lub koncentratu pomidorowego, dzięki czemu zupę pomidorową można przygotowywać o każdej porze roku. 


Pyszna zupa pomidorowa na rosole.


Najlepsza zupa pomidorowa to ta ugotowana na prawdziwym domowym rosole. Taka właśnie zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa.

Z czym podać zupę pomidorową.


Zupa pomidorowa to niezwykłe pole do kulinarnych popisów. Przepisy podają zazwyczaj makaron lub ryż jako dodatek do zupy pomidorowej. Jednak możliwości jest o wiele więcej - ser kozi porwany na kawałki, ugotowana soczewica, groszek ptysiowy, makaron naleśnikowy albo zacierki, to zaledwie kilka pomysłów z czym podać zupę pomidorową. Podawać ją także można ze śmietaną albo bez niej. Wszystko jest kwestią Waszych kulinarnych upodobań.

Co zrobić, gdy zupa pomidorowa jest za kwaśna?


Zdarza się niekiedy, że ugotowana zupa pomidorowa okazuje się zbyt kwaśna. Na szczęście bardzo łatwo można sobie z tym poradzić. Właściwie każdą zupę pomidorową można w ten sposób uratować ;) I nie mam tu na myśli zwykłego cukru białego, który moim zdanie zupełnie nie nadaje się do tego typu sprawy ;) Otóż kiedy okaże się, że Wasza pomidorówka jest za kwaśna, można dodać do niej mleczko kokosowe albo śmietankę 30%. Zupa stanie się delikatniejsza w smaku.
Zupa pomidorowa - kiedy dodać śmietanę ?
Zazwyczaj śmietanę do pomidorówki dodajemy po ugotowaniu zupy - zahartowaną  śmietanę powoli wlewamy do gorącej zupy i energicznie mieszamy, aby nie daj Boże nam się nie zważyła.


Czas na rozgrzewkę, więc patelnie w dłoń! I do dzieła 😊

Pomysł na obiad: zupa pomidorowa - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!




Zupa pomidorowa - przepis, składniki i przygotowanie



SKŁADNIKI :

  • 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżka posiekanego imbiru

  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jabłka

  • 700g dojrzałych pomidorów

  • ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu)

  • około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek

  • świeże zioła do posypania i dekoracji

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
 dodatkowo:

  • ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą

  • gęsta śmietana

Jak zrobić pyszną zupę pomidorową


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s.

Krok 2.
Do garnka wrzucamy umyte, obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka,ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu  - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3.
Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.

Polecam :)

Sprawdź pozostałe przepisy na udane zupy każdego dnia>>>



www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa pomidorowa fot. Moja Książka Kucharska
Przepis zaktualizowany 14.05.2018r.

2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger