Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Gulasz z karkówki wieprzowej, tradycyjny przepis z papryką i warzywami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z karkówki z papryką.

Tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej z papryką i warzywami.

 

      Przepis na tradycyjny gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku z warzywami: cebulą, porem, marchewką, świeżą papryką i czosnkiem oraz jabłkiem. Gulasz doprawiony mieloną papryką i kminkiem, z dodatkiem musztardy rosyjskiej i koncentratu pomidorowego. Tradycyjny gulasz karkowy, ma bogaty i intensywny smak, doskonały za każdym razem.

Jak zrobić gulasz z karkówki.

  • Aby stworzyć bazę smakową gulaszu potrzebne są warzywa takie jak cebula, czosnek, papryka i marchewka;
  • Mięso z karkówki obsmażamy porcjami na rumiano z każdej strony; rumiane kawałki mięsa=najlepszy smak;
  • powolne gotowanie na małym ogniu tworzy najlepszy gulasz z karkówki. Wszystkie smaki i przyprawy łączą  się idealnie ze sobą i mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne;
  • zrobienie gulaszu z karkówki jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Gulasz utrzymuje się świetnie i następnego dnia smakuje  równie dobrze. Przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni. 
gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki.

Smażone, chrupiące kawałki mięsa w kremowym sosie paprykowym z musztardą, warzywami i  czosnkiem - idealny gulasz z karkówki do placków ziemniaczanych.

Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo z makaronem. Gulasz jest cudownie przyprawiony, ma zrównoważony smak i piękny czerwony kolor.

Inne wypróbowane przepisy na gulasz:

Poniżej wypróbowany, tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku.



Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania gulaszu z karkówki:

  • ok. 500g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2cm kawałki
  • mielony czosnek, sól, pieprz, mielona czerwona papryka
  • mąka pszenna
Kawałki karkówki wymieszać z solą, pieprzem, papryką i mielonym czosnkiem; przed smażeniem obtoczyć każdy kawałek w mące pszennej
  • 1 niewielka cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, drobno posiekana
  • 1 jabłko obrane i drobno posiekane
  • 1 niewielka marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • biała część pora, posiekana
  • 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • rosół lub woda, w ilości takiej, aby tylko przykryć mięso
  • 1//2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek albo natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na gulasz z karkówki:


Krok 1.
  • obtoczone w mące i przyprawach kawałki karkówki obsmażyć w szerokim rondlu porcjami, na silnym ogniu, na rumiano - odłożyć.
Krok 2.
  • Na tym samym tłuszczu poddusić wszystkie warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, pora, dodać jabłko i kminek. 
  • Następnie włożyć podsmażone mięso, wlać tyle rosołu lub wody, aby tylko przykryć mięso. Przykryć rondel i dusić na małym ogniu do czasu, aż karkówka będzie całkowicie miękka, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać.
  • Na końcu dodać musztardę oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.

Gulasz z karkówki podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych i makaronu. 


Mam nadzieję że gulasz, jeżeli go wypróbujecie, będzie Wam smakował. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :)

Miłego dotowania!

gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki.


4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger