Gulasz z karkówki wieprzowej, tradycyjny przepis z papryką i warzywami
/
3
Gulasz z karkówki z papryką. |
Tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej z papryką i warzywami.
Przepis na tradycyjny gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku z warzywami: cebulą, porem, marchewką, świeżą papryką i czosnkiem oraz jabłkiem. Gulasz doprawiony mieloną papryką i kminkiem, z dodatkiem musztardy rosyjskiej i koncentratu pomidorowego. Tradycyjny gulasz karkowy, ma bogaty i intensywny smak, doskonały za każdym razem.
Jak zrobić gulasz z karkówki.
- Aby stworzyć bazę smakową gulaszu potrzebne są warzywa takie jak cebula, czosnek, papryka i marchewka;
- Mięso z karkówki obsmażamy porcjami na rumiano z każdej strony; rumiane kawałki mięsa=najlepszy smak;
- powolne gotowanie na małym ogniu tworzy najlepszy gulasz z karkówki. Wszystkie smaki i przyprawy łączą się idealnie ze sobą i mięso staje się niezwykle miękkie i delikatne;
- zrobienie gulaszu z karkówki jest proste, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Gulasz utrzymuje się świetnie i następnego dnia smakuje równie dobrze. Przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni.
Gulasz z karkówki. |
Smażone, chrupiące kawałki mięsa w kremowym sosie paprykowym z musztardą, warzywami i czosnkiem - idealny gulasz z karkówki do placków ziemniaczanych.
Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo z makaronem. Gulasz jest cudownie przyprawiony, ma zrównoważony smak i piękny czerwony kolor.
Inne wypróbowane przepisy na gulasz:
Poniżej wypróbowany, tradycyjny przepis na gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku
Gulasz z karkówki wieprzowej po węgiersku. |
Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania gulaszu z karkówki:
- ok. 500g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2cm kawałki
- mielony czosnek, sól, pieprz, mielona czerwona papryka
- mąka pszenna
Kawałki karkówki wymieszać z solą, pieprzem, papryką i mielonym czosnkiem; przed smażeniem obtoczyć każdy kawałek w mące pszennej
- 1 niewielka cebula, posiekana
- 1 czerwona papryka, drobno posiekana
- 1 jabłko obrane i drobno posiekane
- 1 niewielka marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- biała część pora, posiekana
- 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1/3 łyżeczki kminku
- rosół lub woda, w ilości takiej, aby tylko przykryć mięso
- 1//2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- posiekany koperek albo natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Przepis na gulasz z karkówki:
Krok 1.
- obtoczone w mące i przyprawach kawałki karkówki obsmażyć w szerokim rondlu porcjami, na silnym ogniu, na rumiano - odłożyć.
Krok 2.
- Na tym samym tłuszczu poddusić wszystkie warzywa: cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, pora, dodać jabłko i kminek.
- Następnie włożyć podsmażone mięso, wlać tyle rosołu lub wody, aby tylko przykryć mięso. Przykryć rondel i dusić na małym ogniu do czasu, aż karkówka będzie całkowicie miękka, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać.
- Na końcu dodać musztardę oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.
Gulasz z karkówki podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych i makaronu.
Mam nadzieję że gulasz, jeżeli go wypróbujecie, będzie Wam smakował. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :)
Miłego dotowania!
Gulasz z karkówki. |
Super!
OdpowiedzUsuńdo makaronu? :/
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie? My lubimy :D Zwłaszcza, gdy nie ma czasu na szykowanie dodatków, a w lodówce gulasz gotowy czeka :D
Usuń