Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie
/
0
![]() |
Krewetki z czosnkiem. |
Krewetki z czosnkiem.
Krewetki z czosnkiem na maśle to bardzo szybkie i łatwe danie z krewetkami. Maślany sos czosnkowy do krewetek z nutą białego wina, żółtej pasty curry i cytryny przygotujesz w mniej niż 10 minut.
Te niesamowite krewetki na maśle z czosnkiem to doskonałe fit danie na obiad, lunch do pracy, kolację lub przyjęcie. Krewetki można podać z tradycyjnym makaronem, makaronem z cukinii lub kalafiorem ugotowanym na parze.
Jak zrobić krewetki.
Aby zrobić to szybkie danie z krewetek potrzeba tylko kilku prostych składników. Przyrządzenie krewetek jest szybkie i zajmuje dosłownie kilka chwil. Oto kilka wskazówek jak zrobić krewetki, aby były pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach:
- Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem przyrządzania krewetek -niech będą pod ręką. Cebulkę, czosnek oraz zioła siekamy, cytrynę kroimy w plastry. Krewetki z patelni robi się naprawdę szybko - przegotowane krewetki są niestety gumowate i nieprzyjemne do jedzenia.
- Używamy białego wina do krewetek, koniecznie najlepszej jakości. Jego smak ma niewątpliwy wpływ na smak krewetek i sosu. Zamiast białego wina można użyć lekkiego bulionu z kurczaka, ewentualnie rybnego.
- W przepisie wykorzystałam białe krewetki mrożone. Należy je rozmrozić przed dodaniem na patelnię. Pozostawiłam z tymi cudownymi ogonkami :) Wspaniałe byłyby świeże krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne.
Krewetki w maśle
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebulka, drobno posiekane
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1/2 -1 łyżeczka chili w płatkach
- 600g świeżych lub mrożonych krewetek
- sól morska, sos sojowy lub rybny do smaku
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina albo lekkiego bulionu
- sok z cytryny do smaku, plasterki cytryny
- posiekana natka pietruszki
Krewetki przepis:
Krok 1.
- Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki masła, dodać posiekaną cebulkę, czosnek oraz pastę curry - podsmażyć przez około 2 minuty, aż cebulka zmięknie i uniesie się aromat czosnku oraz curry.
- Następnie dodać krewetki (mrożone wcześniej rozmrozić), dodać płatki chili, doprawić do smaku solą lub wybranym sosem. Gdy krewetki zaróżowią się od spodu (1-2 minuty) przerzucić na drugą stronę.
Krok 2.
- Do krewetek wlać wino lub bulion, potrząsnąć patelnią i odparować na dużym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Dodać pozostałe masło, skropić sokiem z cytryny, położyć kilka plasterków z cytryny i posypać natką pietruszki - natychmiast zdjąć z ognia i podawać.
Mam nadzieję, że przepis na krewetki spodoba się Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz