Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ketchup z cukini od babci Ali

ketchup z cukini
Ketchup z cukini.

 Ketchup z cukini

      Doskonale doprawiony, lekko pikantny domowy ketchup z cukini i cebuli do słoików. Keczup z cukinii jest szybki w przygotowaniu, łatwy i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. 

Jak zrobić ketchup z cukini

     Domowy keczup z cukinii jest naturalny, zdrowy, a jego smak nie równa się z żadnym innym. Nie jest taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs. 

Oto składniki i przyprawy na domowy keczup z cukinii:

  • 1,5kg cukinii
  • 0,5kg cukru
  • 1 szklanka octu (spirytusowy i jabłkowy pół na pół)
  • 0,5kg cebuli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 małe słoiczki przecieru pomidorowego (600g)
  • 2 łyżki soli

Przepis na ketchup z cukinii

     Oto wypróbowany przepis na ketchup z cukinii, cebuli, mielonej papryki i koncentratu pomidorowego. 

Krok 1.

  • Cukinię obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, wymieszać z 1 łyżką soli, przykryć i odstawić na około 6 godzin, aby puściła sok.
  • W tym czasie cebulę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, nasolić pozostałą solą, przykryć i odstawić na 6 godzin.
Krok 2.
  • Cukinię oraz cebulę odcisnąć z nadmiaru wody, włożyć do szerokiego rondla i gotować razem 20 minut, bez przykrycia. Następnie dodać cukier, ocet, obie papryki, pieprz i przecier pomidorowy - wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dokładnie zmiksować. Keczup można doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową, chili lub innymi ulubionymi ziołami.
     Gotowy, gorący ketchup z cukinii przekładamy do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na czystą kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy keczup ostygnie, przenosimy słoiczki w chłodne, suche i ciemne miejsce na przechowanie.

Mam nadzieję, że przepis na domowy keczup z cukinii spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

ketchup z cukini
Ketchup z cukinii.


     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger