OGÓRKI W MUSZTARDZIE - z miodem, prosty przepis.
/
12
Ogórki w musztardzie. |
Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej.
Wypróbowany przepis na ogórki w musztardzie z miodem.
Prosty przepis na doskonałe ogórki w musztardzie rosyjskiej lub sarepskiej z miodem. Ogórki idealne do kanapek, jako przekąska lub dodatek do obiadu. Chrupiące, lekko słodkie i ostre w smaku ogórki na zimę w zalewie musztardowo-miodowej. Po prostu pyszne.
Ogórki w musztardzie z miodem do słoików na zimę - wypróbowany przepis.
Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!
Jak zrobić ogórki w musztardzie z miodem - przepis, składniki i przygotowanie.
Ogórki w musztardzie z miodem. |
Oto składniki i przyprawy na ogórki w musztardzie z miodem.
SKŁADNIKI:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej.
- 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy)
- 1 łyżeczka kurkumy
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego
Ogórki w musztardzie z miodem. |
Przepis na ogórki w musztardzie z miodem.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
- Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).
Krok 2.
- Ogórki myjemy i kroimy w plastry.
Krok 3.
- Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Można włożyć po plastrze cebuli.
Krok 4.
- Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy - dodajemy pokrojone w plastry ogórki i ponownie zagotowujemy. Gdy wszystkie ogórki już zmiękną, przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików. Ugniatamy ciasno i zalewamy do końca gorącą zalewą musztardowo-miodową.
Słoiki z ogórkami w musztardzie i miodzie szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Wszystkie słoiki nakrywamy czystą ściereczką. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce po całkowitym ostygnięciu - nie wcześniej niż kolejnego dnia.
Ogórki w musztardzie i miodzie można zapasteryzować.
Smacznego :)
Ogórki w musztardzie i miodzie. |
Mmm muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńSuper! :D Pozdrawiam przepięknie:)
UsuńNie pasteryzujemy?
OdpowiedzUsuńHej:) Ja nie pasteryzuję tak przygotowanych ogórków. Wkładam gorące do słoików, zaraz zakręcam i odstawiam do góry dnem, trzymają się świetnie:) Wiem, że inni robią różnie, jak ktoś chce, to można pasteryzować, to nie zaszkodzi :)
UsuńOgórki obieramy czy że skórką??
OdpowiedzUsuńCześć :) Ja nie obieram.
Usuńmyjemy i kroimy , na fotce tez sa ze skórką
UsuńNa ilustracji sa ze skórką
OdpowiedzUsuńCzy może być zwykła musztarda
OdpowiedzUsuńMoże być :)
Usuń