Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Dorsz pieczony w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami

 

dorsz z piekarnika
Dorsz pieczony.

Dorsz pieczony

Dorsz pieczony z czosnkiem, cytryną i ziołami to wyjątkowo smaczne danie, które idealnie łączy świeżość ryby z aromatami ziół i kremowym, maślanym sosem.

Dorsz to ryba, która z łatwością wpisuje się w kategorię elegancji i delikatności. Przepis na dorsza pieczonego z czosnkiem, cytryną i ziołami, to potrawa, która wydobywa z tej ryby pełnię smaku, podkreślając jej naturalną świeżość. Dorsz pieczony to także potrawa, która jest idealna na specjalne okazje i równie doskonała na codzienny obiad.


Dorsz z piekarnika

Dorsz to ryba o delikatnym smaku, która stanowi doskonałą bazę dla wielu pysznych dań. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie dorsza jest pieczenie w piekarniku. Dzisiaj podzielę się przepisem na dorsza z piekarnika, który jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale także zachowuje pełnię smaku tej wyjątkowej ryby. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny obiad i jakie dodatki podać z dorszem z piekarnika.


Dorsz z piekarnika składniki:

  • ok. 600g filetu z dorsza ( 4 porcje po około 150g każda)
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki drobno posiekanych ziół (np. natki pietruszki, tymianku lub koperku)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki

Dorsz z piekarnika przepis:


Krok 1.
  • 4 kawałki dorsza, o wadze około 150g każdy, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Krok 2.
  • W miseczce wymieszać masło, oliwę, posiekane zioła, czosnek, mieloną paprykę, sól i pieprz.
  • Masło z czosnkiem i ziołami rozłożyć na wierzchu każdego kawałka dorsza. Następnie rozłożyć plasterki cytryny, na wierzchu i wokół dorsza. 
  • Dorsza piec w piekarniku przez 12-15 minut lub do czasu, aż będzie gotowy. Przed podaniem polać dorsza sosem powstałym podczas pieczenia.

Jak podawać dorsza z piekarnika


  • Puree ziemniaczane: dorsz z piekarnika świetnie komponuje się z kremowym puree ziemniaczanym. Można dodać odrobinę masła lub mleka do ziemniaków, aby nadać im bardziej kremowej konsystencji.
  • Warzywa na parze: podawaj dorsza z ulubionymi warzywami na parze, takimi jak brokuły, marchewki, groszek czy kalafior. Warzywa zachowują swoją świeżość i chrupkość.
  • Kuskus lub ryż: dorsz doskonale współgra z lekkim kuskusem lub delikatnym ryżem basmati.  Posyp ryż startym parmezanem lub migdałami dla dodatkowej tekstury.
  • Świeże sałatki: dorsza można podać z lekką sałatką z sezonowych warzyw, liści sałaty i pomidorów. Polej sałatkę delikatnym dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny.

Dorsz pieczony z czosnkiem, cytryną i ziołami to danie, które zachwyca świeżością smaku i jest idealne na różne okazje. Jego prostota idzie w parze z elegancją smaku. Gotowy dorsz jest soczysty, pełen aromatycznych ziół i cytrynowej nuty.

Oto kilka innych przepisów na ryby, które mogą Ci się spodobać:
Miłego gotowania!

dorsz z piekarnika
Dorsz pieczony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger