Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin
/
0
Skrzydełka w sosie hoisin. |
Skrzydełka hoisin
Mięciutkie skrzydełka z kurczaka pokryte słodkim, lepkim sosem hoisin to marzenie każdego miłośnika skrzydełek :) Są idealne nie tylko na imprezy i spotkania rodzinne, ale także na obiad lub kolację.
Przygotowanie skrzydełek trwa dosłownie kilka chwil. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy razem. To takie proste :) Następnie wszystko, co musisz zrobić to ułożyć skrzydełka na blaszce do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec, aż będą gotowe.
Zwykle piekę skrzydełka przez 45 minut. Jeżeli jednak wolisz, aby były bardziej chrupiące, możesz dać im dodatkowy czas w piekarniku.
Dlaczego warto przygotować skrzydełka hoisin
- są niezwykle łatwe do zrobienia - nawet dzieci mogą je przygotować
- te skrzydełka z piekarnika to idealne przystawka imprezowa
- skrzydełka nie muszą być marynowane przed pieczeniem. Jednak jeśli je wcześniej zamarynujesz, z pewnością będą miały mocniejszy smak
- nawiasem mówiąc, te pieczone skrzydełka kurczaka hoisin są jednym z moich ulubionych przepisów na kurczaka :)
Oto lista składników potrzebna do przygotowania skrzydełek hoisin:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól do smaku
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać - można odstawić na jakiś czas do zamarynowania.
- skrobia ziemniaczana
Sos do skrzydełek hoisin:
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 - 1 posiekana papryczka chili, bez nasionek
- 1 duża łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 3-4 łyżki keczupu
- 1 łyżka miodu
- sól i sok z limonki lub cytryny do smaku
- woda - tyle ile będzie potrzeba
Skrzydełka hoisin przepis
Krok 1.
- Wymieszane z przyprawami i sosem hoisin skrzydełka z kurczaka obtoczyć w skrobi ziemniaczanej, nadmiar mąki strząsnąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrzydełka wstawić do piekarnika - piec w 190 stopniach przez około 45 minut lub do momentu, aż mocno się zarumienią i będą miękkie w środku.
Krok 2.
- W tym czasie przygotować sos hoisin do skrzydełek: na dużej patelni poddusić na oliwie czosnek, imbir i papryczkę chili, dodać pozostałe składniki i zagotować. Gęstość sosu hoisin regulować dolewając odpowiednią ilość wody.
- Upieczone skrzydełka przełożyć do sosu hoisin, przemieszać, aby sos całkowicie pokrył mięso. Chwilę razem gotować, w razie konieczności dolewając odrobinę wody.
Gotowe skrzydełka hoisin podawać jako samodzielną przekąskę, lub na obiad z dodatkiem ryżu i ulubionej sałatki.
Mam nadzieję, że przepis na skrzydełka w sosie hoisin spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Zobacz kilka innych, wypróbowanych przepisów na szybki i pyszny obiad, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka:
- Kurczak w sosie limonkowo-kokosowym z ananasem>>>
- Hawajski kurczak z ananasem>>>
- Makaron z pesto bazyliowym, burratą i pomidorkami koktajlowymi>>>
- Miodowo-musztardowa ryba w folii>>>
- Kotlety z piersi kurczaka, panierowane>>>
- Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie>>>
- Makaron z sosem truskawkowym>>>
- Makrela z grilla po indyjsku>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Tortellini z brokułami w sosie curry>>>
- Tortellini w sosie pomidorowym>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
Kurczak hoisin |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz