Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami - obiad w mniej niż 30 minut

 

makaron z pesto
Makaron z pesto.

Makaron z pesto

Makaron z pesto  i grillowanymi warzywami to doskonała kombinacja włoskich smaków z nutą śródziemnomorskiego aromatu. To danie charakteryzuje się bogactwem smaków i prostotą wykonania. Grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia i bakłażan, wnoszą różnorodność tekstur oraz są źródłem cennych witamin i minerałów.


Makaron z pesto przepis

Ten przepis na makaron z pesto i grillowanymi warzywami to doskonała opcja na szybki obiad, kiedy masz mało czasu, a chcesz zjeść coś smacznego i zdrowego. 

  • Makaron: dostarcza energii i błonnika, nadaje sycący charakter dania.
  • Sos pesto: w szybszej wersji, ze słoiczka, ma intensywny smak dzięki ziołom i orzechom - dodaje intensywnego smaku do dania.
  • Grillowane warzywa: zapewniają różnorodność tekstur, są źródłem witamin i antyoksydantów.
  • Oliwa z oliwek: zdrowy tłuszcz, który podkreśla smak składników.
  • Sól, pieprz, opcjonalnie parmezan: podnoszą smak dania i nadają mu wyrazistości.

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania makaronu z pesto:
  • 250g ulubionego makaronu
  • 150g zielonego pesto ze słoiczka
  • 500g świeżych warzyw (np. papryka, cukinia, bakłażan), pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Przepis na makaron z pesto


Krok 1.
  • Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem, a następnie grillować na patelni grillowej lub w piekarniku do uzyskania miękkości i charakterystycznych grillowanych pasków.
  • W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzić ugotowany makaron. W tym samym garnku rozgrzać około 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć 2 posiekane ząbki czosnku, dodać pesto, podgrzewać chwilę, cały czas mieszając. Dodać ugotowany makaron -wymieszać, podgrzać razem i zdjąć z ognia. Następnie dodać grillowane warzywa i delikatnie wymieszać.
  • Gotowy makaron z pesto podawać na ciepło, posypując świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.


Makaron z pesto: sposób podawania



Makaron z pesto najlepiej smakuje podany na ciepło. Połączenie ciepłego makaronu z pesto i chrupiących, grillowanych warzyw sprawia, że jest to idealny obiad na każdą okazję. Można podać je z dodatkiem świeżo startego parmezanu oraz posypać świeżymi ziołami, np. bazylią, co dodatkowo wzbogaci smak i zapach potrawy.

Makaron z sosem pesto najlepiej jest spożyć zaraz po przygotowaniu. Jeżeli jednak zostaną jakieś resztki, można je przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. Przed spożyciem, można delikatnie podgrzać danie na patelni lub mikrofalówce. Należy jednak pamiętać, że ponowne podgrzewanie może nieco zmienić konsystencję makaronu i warzyw.


Oto kilka innych przepisów na makaron, które mogą Ci się spodobać:
www.e-ksiazkakucharska.pl
Makaron z pesto i warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger