Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sznycle cielęce po wiedeńsku - klasyka austriackiej kuchni

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sznycle cielęce po wiedeńsku.


Sznycle cielęce po wiedeńsku

Austriacka kuchnia jest bogata w tradycyjne dania, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Jednym z najbardziej znanych jest bez wątpienia sznycel cielęcy po wiedeńsku. Jest to potrawa elegancka, ale jednocześnie prosta w przygotowaniu, która idealnie nadaje się na różnego rodzaju okazje.


Co to jest sznycel cielęcy po wiedeńsku?

Sznycle cielęce po wiedeńsku to panierowane kotlety z mięsa cielęcego, smażone na złoty kolor na tłuszczu. Tradycyjnie serwowane są z plasterkiem cytryny, która dodaje świeżości i lekko podkreśla smak mięsa oraz jajkiem sadzonym.


Składniki:

  • 4 niezbyt cienkie plastry cielęciny bez kości
  • sól, pieprz, mielony czosnek
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 jajka
  • posiekana zielenina
  • 4 cząstki cytryny
Przygotowanie

Krok 1.
  • Kotlety cielęce zbić tłuczkiem do mięsa na cieńsze plastry, oprószyć z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem - odstawić na chwilę.
  • W miseczce ubić jajko z mlekiem, na dwa talerze wysypać trochę mąki i bułki tartej.
  • Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni. Maczać sznycle cielęce w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć kotlety na niezbyt silnym ogniu na złoto z obu stron. 
Krok 2.
  • W tym czasie, na drugiej patelni usmażyć sadzone jajka, posypując je lekko solą i pieprzem.
  • Na każdym sznyclu ułożyć jajko, przybrać gałązką zieleniny i cząstką cytryny. Podawać z frytkami lub ziemniakami z wody i surówką.

Jak podawać sznycle cielęce po wiedeńsku?

  • Świeża pietruszka posypana na wierzchu kotleta dodaje aromatu i koloru.
  • Cytryna to niezbędny akcent, który "rozświetla" smak mięsa.
  • Tradycyjnie podaje się z sałatką ziemniaczaną lub świeżą surówką.
  • Kotlety doskonale smakują z ziemniakami z wody lub kremowym puree ziemniaczanym.

Jak przechowywać i odgrzewać sznycle cielęce po wiedeńsku?

Sznycle najlepiej smakują świeżo usmażone, ale jeśli musisz je przechować, oto kilka wskazówek:

  • Przechowuj sznycle w lodówce, w hermetycznym pojemniku, nie dłużej niż 2 dni.
  • Aby odgrzać, najlepiej użyć piekarnika ustawionego na 180 stopni i podgrzewać około 10 minut. Dzięki temu sznycle będą ciepłe, ale nie wyschną, jak to może mieć miejsce w mikrofalówce.

Sznycle cielęce po wiedeńsku


Sznycle cielęce po wiedeńsku to danie, które mimo swojej prostoty potrafi zaimponować każdemu smakoszowi. Właściwe przygotowanie i podanie to klucz do sukcesu. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się smakiem prawdziwej austriackiej klasyki w domowym zaciszu.


Oto kilka innych przepisów na kotlety, które mogą Ci się spodobać:

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa! 😊 Na pewno odwiedzę Twoje social media - truskawkowa fiesta brzmi obiecująco! 🍓🎉 Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia online!

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger