Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Wrapy z indyka - szybki obiad nie tylko dla fitness fanów

 

wrapy z indyka
Wrapy z indyka.

Wrapy z indyka - idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek.

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i smaczny posiłek? Wrapy z indyka to idealna opcja na lunch w pracy, lekką kolację czy pożywną przekąskę. Łączą w sobie delikatne mięso z indyka, świeże warzywa i wyraziste dodatki, tworząc pełnowartościowy i smaczny posiłek.

Co sprawia, że wrapy z indyka są tak wyjątkowe?

Wrapy z indykiem to połączenie bogatych w białko kawałków indyka z chrupiącymi warzywami i smakowitymi sosami, wszystko zawinięte w miękki placek tortilli. To danie jest nie tylko smaczne, ale i elastyczne - można dostosować składniki do swoich preferencji smakowych i dietetycznych.


Składniki:

  • 4-6 placki tortilli
  • 400g filetu z indyka, pokrojonego w paski lub kostkę
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mały ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • opcjonalnie: cienko pokrojona czerwona cebula
  • oliwa z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek w proszku

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, czosnek, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Dodać mięso z indyka, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
  2. Rozgrzać patelnię i smażyć indyka na średnim ogniu, aż będzie w pełni ugotowany i złocisty.
  3. Umyć i posiekać sałatę lodową. Pomidory i ogórka pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
  4. Podgrzać tortille na suchej patelni, aby stały się elastyczne. Na środku tortilli ułożyć warstwę sałaty, na niej pokrojone warzywa oraz indyka. Dodać wybrany sos (przepisy poniżej). Zawinąć tortillę, składając najpierw boki do środka, a następnie zwijając od dołu do góry.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Indyk smażony.





Sosy do wrapów z indyka:

  • Sos czosnkowy: wymieszać 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego, 2 łyżki majonezu, 1 - 2 ząbki czosnku przeciśnięte, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

sos czosnkowy
Sos czosnkowy.


  • Sos awokado: rozgnieść 1 dojrzałe awokado, dodać sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i odrobinę posiekanej świeżej kolendry.
sos awokado
Sos awokado.


  • Szybki sos tzatziki: połączyć 200g gęstego jogurtu naturalnego z 1/2 startego na tarce ogórka, 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym), 1 łyżką posiekanej świeżej mięty, solą i pieprzem.
sos tzatziki
Sos tzatziki.


Wrapy z indykiem najlepiej smakują podane na ciepło, ale są również pyszne jako posiłek na zimno. Można podawać je z dodatkowymi sosami do maczania lub świeżą sałatką. To świetna opcja na lunchbox czy piknik. Wrapy są proste w przygotowaniu, a ich uniwersalność sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony wariant.


Oto kilka innych przepisów na indyka, które mogą Ci się spodobać:


1 komentarz:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger