Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis
/
0
Rosół z indyka. |
Rosół z indyka
Najsmaczniejszy, domowy rosół ze skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną, świeżą natką pietruszki.
- Wypróbowany, łatwy przepis na zdrowy rosół z indyka.
- Sycący i lekki rosół na indyku jest tak pyszny, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu.
- Przygotuj go raz, zawekuj albo zamroź, by oszczędzić mnóstwo czasu.
Rosół z indyka. |
Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Zupa jarzynowa ze śmietaną>>>
- Zupa z soczewicy zielonej>>>
- Zupa buraczkowa>>>
- Zupa kalafiorowa z serem>>>
- Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>>
- Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>>
- Szybka zupa pomidorowa>>>
Przepis na rosół z indyka
Głęboki, drobiowy smak rosołu, nasycony aromatem warzyw, ziół i przypraw może być bazą wielu klasycznych potraw. Przygotuj go, wykorzystując wypróbowany przepis.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania rosołu z indyka:
- porcja rosołowa z indyka - skrzydło, szyja
- 2 golonki z indyka
- 2 cebule przekrojone na pół
- 2 duże marchewki
- 1/2 niewielkiego korzenia selera
- biała część pora
- 2 korzenie pietruszki
- 2 duże gałązki tymianku
- gałązka estragonu
- gałązka lubczyku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- woda w ilości, aby całkowicie przykryła mięso i warzywa w garnku
- sól do smaku
Oto przepis na esencjonalny rosół z indyka:
Krok 1.
- Bawełnianym sznurkiem związać razem gałązki tymianku, estragonu i lubczyku
- Do dużego garnka włożyć oczyszczone mięso z indyka, obrane i umyte warzywa i przyprawy, na wierzch położyć gałązki ziół i zalać chłodną wodą w ilości takiej, aby całkowicie przykrywała indyka i warzywa. Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bardzo powoli przez około 2 godziny, lub do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku solą i mielonym czarnym lub ziołowym pieprzem.
Krok 2.
- Gotowy rosół z indyka podawać z ugotowanym makaronem lub ziemniakami. Posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostały bulion przecedzić, przechowywać w zamkniętym opakowaniu w lodówce do 3 dni lub zamrozić.
Mam nadzieję, że przepis na rosół z indyka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Rosół z indyka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz