Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Rosół z indyka.

Rosół z indyka

     Najsmaczniejszy, domowy rosół ze skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną, świeżą natką pietruszki.

  • Wypróbowany, łatwy przepis na zdrowy rosół z indyka.
  • Sycący i lekki rosół na indyku jest tak pyszny, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu.
  • Przygotuj go raz, zawekuj albo zamroź, by oszczędzić mnóstwo czasu.
rosół z indyka
Rosół z indyka.

Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:

Przepis na rosół z indyka


      Głęboki, drobiowy smak rosołu, nasycony aromatem warzyw, ziół i przypraw może być bazą wielu klasycznych potraw.  Przygotuj go, wykorzystując wypróbowany przepis.

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania rosołu z indyka:
  • porcja rosołowa z indyka - skrzydło, szyja
  • 2 golonki z indyka
  • 2 cebule przekrojone na pół
  • 2 duże marchewki 
  • 1/2 niewielkiego korzenia selera
  • biała część pora
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 duże gałązki tymianku
  • gałązka estragonu
  • gałązka lubczyku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • woda w ilości, aby całkowicie przykryła mięso i warzywa w garnku
  • sól do smaku

Oto przepis na esencjonalny rosół z indyka:


Krok 1.
  • Bawełnianym sznurkiem związać razem gałązki tymianku, estragonu i lubczyku
  • Do dużego garnka włożyć oczyszczone mięso z indyka, obrane i umyte warzywa i przyprawy, na wierzch położyć gałązki ziół i zalać chłodną wodą w ilości takiej, aby całkowicie przykrywała indyka i warzywa. Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bardzo powoli przez około 2 godziny, lub do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać. Doprawić do smaku solą i mielonym czarnym lub ziołowym pieprzem.
Krok 2.
  • Gotowy rosół z indyka podawać z ugotowanym makaronem lub ziemniakami. Posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostały bulion przecedzić, przechowywać w zamkniętym opakowaniu w lodówce do 3 dni lub zamrozić.
Mam nadzieję, że przepis na rosół z indyka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!






www.e-ksiazkakucharska.pl
Rosół z indyka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger