Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Tartaletki z warzywami i serem ricotta z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych - przepis na lekką i smaczną kolację

 

tartaletki z warzywami i serem ricotta z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych - przepis na lekką i smaczną kolację
Tartaletki z serem feta i sałatką z rukoli.

Tartaletki z warzywami i serem ricotta z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych - przepis na lekką i smaczną kolację

Przepis na elegancką kolację: tartaletki z warzywami i serem ricotta, podane z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Idealne danie na wieczór, pełne świeżych smaków i kolorów.

Oto przepis na pyszną i zdrową kolację: tartaletki z warzywami i serem ricotta, podane z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Tartaletki z warzywami i serem ricotta

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 200 g sera ricotta
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło i wyrabiaj palcami, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i zimną wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
  2. Przygotowanie nadzienia: Cukinię i paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie. Dodaj cukinię i paprykę, smaż, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ostudź.
  3. Mieszanie nadzienia: W misce wymieszaj ricottę, jajko i ostudzone warzywa.
  4. Formowanie tartaletek: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wytnij kółka i wyłóż nimi foremki do tartaletek. Nakłuj dno widelcem.
  5. Pieczenie: Na ciasto nałóż nadzienie z ricotty i warzyw. Piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste, a nadzienie zetnie się. Po upieczeniu udekoruj świeżą bazylią.

Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie sałatki: Rukolę opłucz i osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  2. Dressing: W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Mieszanie sałatki: W dużej misce wymieszaj rukolę i pomidorki. Polej przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.

Podanie:

Na talerzu umieść tartaletki z warzywami i serem ricotta obok porcji sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Całość możesz udekorować dodatkową porcją świeżej bazylii. Smacznego!

Ta kolacja jest lekka, zdrowa i pełna świeżych smaków. Idealna na wieczorny posiłek z rodziną lub przyjaciółmi.


Oto kilka innych przepisów na sałatki które mogą Ci się spodobać:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger