wtorek, 20 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.plDzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia niezwykły przepis na grilla, czyli GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZŁYKI. Podajemy je na grillu wykonanym z arbuza - gwarantuje wszystkim, że całość robi 'piorunujące' wrażenie. Taki grill to świetny pomysł na przyjęcie na świeżym powietrzu; dzieci będą zachwycone - i nie tylko ;) . Arbuzowego grilla możemy postawić obok tego prawdziwego, co wszystkich  bardzo pozytywnie zaskoczy i pewnie ucieszy, a do tego obok pieczonego mięsa mamy lekkie, zdrowe, orzeźwiające i wspaniałe szaszłyki galaretkowo-owocowe. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 1 cały arbuz (u mnie ok.8kg)
  • winogrona czerwone
  • 2 banany
  • 1 galaretka truskawkowa Winiary*


*możemy również wykorzystać galaretki o innym, ulubionym smaku, np.:nową galaretkę arbuzową i/lub galaretkę jagodową - obie  nowości od WINIARY.

 

dodatkowo będą nam potrzebne:
  • mocne,patyczki do szaszłyków
  • wykałaczki
  • łyżka do lodów
  • ostry nóż
  • niewysoki pojemnik


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Najpierw przygotowujemy galaretkę (wg. przepisu na opakowaniu). Pamiętajmy, że z galaretki będziemy wycinać kostki, więc rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody - dzięki temu galaretka będzie bardziej ścięta i dobrze się pokroi. Dobrze rozpuszczoną galaretkę przelewamy do niewysokiego, kwadratowego lub prostokątnego naczynia, tak aby jej wysokość w pojemniku wynosiła ok. 1,5-2cm. Odstawiamy do zastygnięcia

Krok 2.
Zabieramy się za arbuza i kroimy go w poprzek na pół, łyżką do lodów wybieramy całe wnętrze. Część miąższu użyjemy do szaszłyków, a pozostałą ilość możemy wykorzystać np. do przygotowania orzeźwiającego sorbetu miętowego.

Krok 3.
Z jednej części arbuza, za pomocą ostrego noża wycinamy ok. 2cm obręcz (na nóżki grilla), dzielimy je na 3 równe części, każdą spinamy patyczkiem do szaszłyka jak na zdjęciu poniżej.
Ta trochę mniejsza część arbuza będzie daszkiem, w którym dodatkowo wycinamy nożykiem 3 otworki wentylacyjne.


Krok 4.
Teraz przygotowujemy ruszt na szaszłyki : od zewnętrznej strony, drugiej części arbuza, wbijamy patyczki do szaszłyków, mniej więcej w podobnej odległości, następnie wyprowadzamy je na zewnątrz po przeciwnej stronie i gotowe. 

Krok 5.
Mocujemy nóżki od spodu - najpierw za pomocą ostrej części patyczka robimy 3 dziurki w arbuzie, do których następnie wkładamy kolejno wystającą część patyczka od nóżki.

Krok 6.
Do grilla, pomiędzy patyczkami, wrzucamy węgielki w postaci winogron.

Krok 7.
Za pomocą wykałaczek, mocujemy daszek grilla, patyczkami do szaszłyków podpieramy go z przodu i po bokach - staramy się aby wszystko wyglądało ładnie i estetycznie.

Krok 8.
Przygotowujemy szaszłyki: na patyczki nadziewamy, na przemian, kawałki arbuza, plastry banana, pokrojoną w kostkę galaretkę bądź galaretki oraz kulki winogrona. 
Pozostałą galaretkę również kroimy na kawałki i posypujemy nią nasze węgielki w grillu - stworzy to efekt żaru.

Gotowe szaszłyki układamy na grillu, na koniec zjadamy.
Smacznego :)






Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!



Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 20, 2014 7 comments

7 komentarzy:

  1. Bomba pomysł,bardzo oryginalne,ciekawe i godne podziwu.Super,pozdrawiam. (www.nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowo i oryginalnie :)) fajny pomysł i frajda dla dzieciaków ;))
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł i bardzo ciekawy:) Cudny ten grill :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super:) gratuluję wygranej:)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania