poniedziałek, 3 października 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl


TRADYCYJNY PIERÓG GRYCZANY, KRUPIAK


Różnorodność i bogactwo lokalnych surowców na Podkarpaciu są wyjątkowe i niepowtarzalne. Po dziś dzień wiele potraw powstaje według starych receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Podkarpacie oferuje wiele specyficznych potraw tradycyjnej kuchni jak np.: Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy podkreślają historię danego regionu. Wzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia.

     Krupiak, jak mówią o nim gospodynie z Krzeszowa na Podkarpaciu, pieczony był niegdyś przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych i przyjęć. Znam również jego odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów.


Niezależnie jednak od regionu wypieka się go zawsze z tych samych składników: ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, skwarek, ale stosuje się różne proporcje. Danie smakuje zarówno na zimno jak i gorąco,podsmażone na masełku, polane śmietaną lub z barszczem czerwonym czy mlekiem.

Uwierzcie mi, przepyszne :)


    Moją uwagę zwrócił jednak tradycyjny pieróg gryczany przygotowywany w okolicach Leżajska i Przemyśla. Charakterystyczne dla tego regionu jest dodawanie do masy ziemniaczanej surowej kaszy gryczanej.

Danie przygotowałam wg. tradycyjnej receptury od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Kuryłówki .

Pozdrawiam KK


Polecam!

SKŁADNIKI:
na wielką blachę :)
  • 3 kg ziemniaków
  • 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
  • 1 kg sera białego
  • 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku
  • 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami
  •  ok. 0,5 kostki masła
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2.
Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem.

Smacznego :)

Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się chwile, jak to moja babcia, kiedy byłam jeszcze dzieckiem wypiekała taki pieróg - tylko że w piecu opalanym drewnem - takiego smaku nie uda mi się już chyba odtworzyć...niestety...







noclegi
   
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, października 03, 2016 6 comments

6 komentarzy:

  1. jak dla mnie smak dzieciństwa <3 kompletnie o tym zapomniałam, ale teraz to na pewno zrobię. Pyszne to było, tylko babcia chyba nie dodawała słoniny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoninka 'daje radę' w pirogu gryczanym ;) świetnie wszystko razem smakuje i pasuje :) Wesołych Świąt !!! :)

      Usuń
  2. Wow, powiem szczerze, że nigdy nie słyszałem o tej potrawie. Czy są jakieś restauracje, które to mają w swoim menu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć, ja jeszcze nie spotkałam tej potrawy w menu. Może ktoś już jadł pieroga gryczanego w restauracji i napisze gdzie? Pięknego dnia :)

      Usuń
  3. Rozumiem że surowa kasze dodajemy do ziemniaków z wodą w której się gotowaly? Ile gdzieś tej wody potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm...jakoś nigdy nie zastanawiałam się ile tej wody dokładnie wlewam do garnka z ziemniakami, ale ma być tak, aby je zakryła. Przepraszam,że nie umiem udzielić dzisiaj konkretnej odp. Jutro, kiedy będę gotowała ziemniaki, to sprawdzę z ciekawości ile jej potrzeba na 1 kg ziemniaków :) Pozdrawiam pięknie, K.K. :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania