poniedziałek, 3 października 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl


TRADYCYJNY PIERÓG GRYCZANY, KRUPIAK


Różnorodność i bogactwo lokalnych surowców na Podkarpaciu są wyjątkowe i niepowtarzalne. Po dziś dzień wiele potraw powstaje według starych receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Podkarpacie oferuje wiele specyficznych potraw tradycyjnej kuchni jak np.: Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy podkreślają historię danego regionu. Wzbogacają atrakcyjność turystyczną i kulturową ziemi bieszczadzkiej i całego Podkarpacia.

     Krupiak, jak mówią o nim gospodynie z Krzeszowa na Podkarpaciu, pieczony był niegdyś przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych i przyjęć. Znam również jego odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów.


Niezależnie jednak od regionu wypieka się go zawsze z tych samych składników: ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, skwarek, ale stosuje się różne proporcje. Danie smakuje zarówno na zimno jak i gorąco,podsmażone na masełku, polane śmietaną lub z barszczem czerwonym czy mlekiem.

Uwierzcie mi, przepyszne :)


    Moją uwagę zwrócił jednak tradycyjny pieróg gryczany przygotowywany w okolicach Leżajska i Przemyśla. Charakterystyczne dla tego regionu jest dodawanie do masy ziemniaczanej surowej kaszy gryczanej.

Danie przygotowałam wg. tradycyjnej receptury od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Kuryłówki .

Pozdrawiam KK


Polecam!

SKŁADNIKI:
na wielką blachę :)
  • 3 kg ziemniaków
  • 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
  • 1 kg sera białego
  • 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku
  • 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami
  •  ok. 0,5 kostki masła
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2.
Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem.

Smacznego :)

Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się chwile, jak to moja babcia, kiedy byłam jeszcze dzieckiem wypiekała taki pieróg - tylko że w piecu opalanym drewnem - takiego smaku nie uda mi się już chyba odtworzyć...niestety...







noclegi
   
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, października 03, 2016 6 comments

6 komentarzy:

  1. jak dla mnie smak dzieciństwa <3 kompletnie o tym zapomniałam, ale teraz to na pewno zrobię. Pyszne to było, tylko babcia chyba nie dodawała słoniny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoninka 'daje radę' w pirogu gryczanym ;) świetnie wszystko razem smakuje i pasuje :) Wesołych Świąt !!! :)

      Usuń
  2. Wow, powiem szczerze, że nigdy nie słyszałem o tej potrawie. Czy są jakieś restauracje, które to mają w swoim menu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć, ja jeszcze nie spotkałam tej potrawy w menu. Może ktoś już jadł pieroga gryczanego w restauracji i napisze gdzie? Pięknego dnia :)

      Usuń
  3. Rozumiem że surowa kasze dodajemy do ziemniaków z wodą w której się gotowaly? Ile gdzieś tej wody potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm...jakoś nigdy nie zastanawiałam się ile tej wody dokładnie wlewam do garnka z ziemniakami, ale ma być tak, aby je zakryła. Przepraszam,że nie umiem udzielić dzisiaj konkretnej odp. Jutro, kiedy będę gotowała ziemniaki, to sprawdzę z ciekawości ile jej potrzeba na 1 kg ziemniaków :) Pozdrawiam pięknie, K.K. :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE