SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO
/
3
SUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO
Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować z innym rodzajem serka może to być np. kremowy serek naturalny lub pesto z rukolą Apetiny.
Na początku formowanie pierożków jest trudne - już myślałam, że nic mi z tego nie wyjdzie (pierwszy pierożek bez szans na jakikolwiek sukces ) , ale farsz tak fajny mi wyszedł, że nie odpuściłam - później było już tylko lepiej :)
Pierożki można podać jako przekąskę na przyjęciu, świetne na piknik lub na obiad z zieloną sałatą i np. ryżem - i na ciepło i na zimno są super :)
Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;)
Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego)
- woda do namaczania kromeczek
u mnie :
- 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa
- 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę
- kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane
1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina
- bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Wszystkie składniki na farsz (oprócz serka) mieszam w misce, odstawiam na chwilę.Krok 2.
Obkrawam skórkę z chleba tostowego, każdą kromeczkę zanurzam na chwilę w wodzie (uważajcie, aby za bardzo nie namokły), rozpłaszczam na dłoni delikatnie ją rozciągając.Krok 3.
Każdą kromkę smaruję kremowym serkiem Apetina, nakładam porcje farszu i zalepiam - każdego pierożka delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę powoli na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie złoty i chrupiący i gotowe.Smacznego :)
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za zaproszenie :)
Usuńwyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń