DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU
/
2
DOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU
Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku.
Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami. Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu).
Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki.
Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny - jeżeli będziecie mieli kłopot z formowaniem sznycelków, to użyjcie po prostu łyżki i za jej pomocą nakładajcie porcje bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.
Do wyjątkowo dietetycznych dań te sznycelki nie należą...no ale cóż, ja się tym za bardzo nie przejmuję, bo są pyszne, więc przepis Wam przekazuję ;)
Polecam przepis na domowe sznycle z mięsa mielonego po wiejsku. Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.
SKŁADNIKI:
- 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina)
- 2 niezbyt duże surowe ziemniaki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia)
- 2 - 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- zioła np. majeranek do smaku
- bułka do panierowania
- smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam.Krok 2.
Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych.Krok 3.
Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej.Krok 4.
Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę na niewielkim ogniu, z każdej strony po około 5 minut - pod przykryciem.Smacznego :)
Polecam również przepis na tajskie kotleciki kukurydziane >>>
hmm ciekawy pomysł z tymi ziemniakami. Dla mnie jak najbardziej na plus, bo takie tradycyjne mielone to są zbyt mięsne
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że przepis przypadł Ci do gustu :-D pięknie pozdrawiam :-)
Usuń