DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM
/
4
PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH
Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku.
Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem.
Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami.
Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków z przykrywką - wówczas każdy dostanie porcję we własnym naczynku :)
Przygotowanie pierogów zajmuje niestety sporo czasu, no chyba, że Ktoś przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :)
Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki.
Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :)
SKŁADNIKI:
na pierogi
farsz:- 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki
- 3 duże cebule
- 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,
- 3 łyżki tartej bułki
- ok. 4 łyżki masła
- sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- 550g mąki pszennej
- ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
dodatkowo:
- około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
- 2 cebule
- gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir )
- kawałek wędzonego boczku na skwarki
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony)
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem :
Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wrzucam pokrojone na kawałki warzywa, lekko obsmażam, dodaję do mięsa.Na patelnię wlewam ok. pół szklanki wody, zagotowuję, zeskrobując przyklejone mięso i wlewam do naczynia żaroodpornego - mięso i warzywa solę, przykrywam i piekę przez godzinę w 200 stopniach.Krok 2.
Cebulę do farszu siekam, podsmażam na 2 łyżkach masła z odrobiną soli i cukru.Krok 3.
Mięso studzę, kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej.Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta.
Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 4.
Podgotowane pierożki układam w niewielkich, glinianych garnkach (może być jeden duży lub naczynie żaroodporne) .Krok 5.
Boczek kroję w kostkę, podsmażam na patelni, dodaję posiekane, pozostałe cebule, smażę przez 2 minuty, na koniec wsypuję oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, obsypuję solą oraz pieprzem- smażę, aż cała woda z patelni odparuje.Krok 6.
Do garnków z pierożkami wlewam świeżą śmietanę (po ok. 2 łyżki -możecie więcej) lub kefir, wierzch polewam boczkiem, cebulą i grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam.Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut.
Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe.
Smacznego :)
Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy, w Pierogarni Stolnica Kujawska tutaj >>>
pracochłonne bardzo ale z pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńO tak! I pracochłonne i pyszne :)
Usuńśłinka cieknie na samą myśl! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za komentarz :)
Usuń