poniedziałek, 27 lutego 2017

www.e-ksiazkakucharska.pl


CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻURAWINĄ I SEREM


    Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo chrupiące placki ziemniaczane z serem. Ja podaję te placki z domowym twarożkiem - mój wypróbowany, z tajemniczym składnikiem, którego dodaję od zawsze i bez którego serek nie smakowałby tak samo wyśmienicie - dzisiaj zdradzę Wam  ten mój ( a może nie tylko mój ) sekret ;)

  A co do samych placków również mam dla Was niespodziankę - czego dodaję, żeby placki były złote i chrupiące, jak żadne inne i do tego nigdy nie ściemnieją ? Zapraszam Was gorąco, zobaczcie sami przepis na moje placki ziemniaczane:)

A więc placki ziemniaczane, twarożek no i koniecznie mus z żurawiny ( znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :)

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca  na Winiary.pl


SKŁADNIKI: 
  • 1kg ziemniaków (najlepiej mącznych) - obranych i pokrojonych na kawałeczki
  • 1 duża cebula - obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 1- 2 łyżki białego sera 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 30g płatków owsianych
  • 1 ząbek czosnku - obrany
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej + kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego (do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe. 
Tu uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta, delikatnie spłaszczamy - smażymy na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy na papierowym ręczniku.




DOMOWY TWAROŻEK
SKŁADNIKI :
  • 250g półtłustego sera twarogowego
  • około 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 główki rzodkiewki - posiekane
  • sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu
  •  no i kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie! :)
Wszystkie składniki  mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :)  



Oto jeszcze obiecany przepis na mus z żurawiny, a bardziej na sok na całą zimę, a więc : corocznie późną jesienią, mając do dyspozycji mniej więcej 20 kg żurawiny robię z niej sok do picia, a przy okazji mam  dżemy i musy. Przemrożoną żurawinę (taka jest najlepsza) traktuję w maszynce do mielenia mięsa i tu uwaga na 1 kg żurawiny potrzeba 1 kg cukru. Wszystko pakuję warstwami do wielkiego słoja (do około 1/2 jego wysokości) na koniec zasypuję warstwą cukru i robię pa pa na około 2 tygodnie. Słój czeka na mnie w chłodnym (ważne!) miejscu.Dla mnie, po tym czasie, wytrącony sok jest już bardzo dobry, a więc wężyk i spuszczamy :) Za jakiś czas dokładam kolejną porcję zmielonej żurawiny, na to cukier i mam wspaniały, zdrowy sok żurawinowy nawet do lutego - jeszcze mam :)
Oprócz soku , wykorzystuję również tą zmieloną część żurawiny do kompotów, naleśników lub placków ziemniaczanych (wystarczy wyjąć ze słoja potrzebną ilość zmielonego miąższu) , aby uzyskać mus należy go jedynie dodatkowo zmielić np. blenderem. 

Usmażone placuszki układamy na talerzu, dodajemy porcje twarożku oraz musu z żurawiny,dekorujemy zieleniną i gotowe.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 27, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania