JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA
/
0
fot. Moja Książka Kucharska
Jajka faszerowane kremowym serkiem i mięsem kraba.
Zapowiadają się wyjątkowo smaczne święta :)
Jak przygotować absolutnie wyjątkowe, smaczne i kolorowe jajka faszerowane na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku.
Jest to bardzo łatwe i tanie danie i przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Można je podać na wiele sposobów. Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie uroczystości domowych lub codziennego śniadania. Jajka faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, szynką lub łososiem, a może jajka z serkiem chrzanowym i mięsem krabowym? Wszystkie są pyszne!
Przepis na jajka faszerowane :
SKŁADNIKI :
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ok. 4 czubate łyżki kremowego serka twarogowego
- 1 płaska łyżka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
- 1 łyżka śmietany
- kilka sztuk paluszków krabowych, drobno pokrajanych
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i kilka kropel soku z cytryny do smaku
- młoda zielenina do dekoracji (rzeżucha, młode listki sałaty, rukoli, bazylii lub pietruszki )
- majonez, pieczywo, masło
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek.
Krok 2.
Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
Krok 3.
Do miseczki wkładamy żółtka, kremowy serek twarogowy, chrzan tarty, śmietanę, pieprz cayenne, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny - wszystko dokładnie ucieramy na gładką masę. Dokładamy pokrojone drobno paluszki krabowe oraz paprykę, mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Krok 4.
Farszem napełniamy połówki jajek, dekorujemy młodymi listkami warzyw. Podajemy z majonezem oraz chlebem z masłem.
Smacznego :)
fot. Moja Książka Kucharska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz