JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA
/
0
fot. Moja Książka Kucharska
JAJKA FASZEROWANE WIELKANOCNE
Czym zaskoczyć podniebienia rodziny podczas wielkanocnego śniadania?
Jajka faszerowane to jedna z propozycji najczęściej chyba goszczących na wielkanocnych stołach. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne, kolorowe i można je zrobić na wiele sposobów. Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na Wielkanoc, jak również inną uroczystość domową lub przyjęcie. Zresztą, co stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je od tak, trochę częściej ?:)
Mnóstwo przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc.
Dzięki różnorodności składników z jakich przyrządzamy nadzienie, wciąż możemy zaskakiwać naszych gości nowymi smakami. Na naszych stołach często goszczą jajka faszerowane z szynką, pieczarkami i szczypiorkiem. Uwielbiamy jajka z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku.
No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim.
Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI:
- 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek
- 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag)
- 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę
- sól i pieprz do smaku
- zielenina do dekoracji
sos do jajek:
- 1 szklanka majonezu
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 5 żółtek z 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka - 5 żółtek odkładamy do farszu, a pozostałe do sosu do jajek.
Białka układamy na deseczce.
Krok 2.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok całkowicie wyparuje - odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 3.
Pasztet rozcieramy ze śmietaną, chrzanem i 5 żółtkami na jednolitą masę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy.
Gotowym farszem napełniamy połówki białek ("z czubkiem"), układamy na półmisku udekorowanym zieleniną.
Krok 4.
Przygotowujemy sos:
majonez mieszamy ze śmietaną, keczupem, musztardą i roztartymi żółtkami, doprawiamy do smaku i polewamy nim jajka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz