ŚLEDZIE Z CURRY I OGÓRKIEM KONSERWOWYM: przepis, jak zrobić
/
0
Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą.
Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i musztardy, doprawione octem i oliwą. Idealne śledzie na świąteczny stół i uroczystości domowe.
Jak zrobić śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą - prosty, wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na pyszne śledzie w zalewie z curry, musztardą i ogórkiem. Ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na świąteczne śledzie z curry.
Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na śledzie z curry:
- 500g filetów ze śledzi a'la Matjas
- 120g ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka musztardy (może być francuska)
- 1 łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
- 50 ml oliwy
Przygotowanie śledzi z curry:
Krok 1.
- Śledzie wyjąć z zalewy, włożyć do miseczki i zalać zimną wodą lub mlekiem. Śledzie moczyć przez około 2-3 godziny. w tym czasie dwa razy wymienić wodę.
- Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Krok 2.
- Z octu, oliwy, musztardy, curry i cukru przygotować zalewę - wszystkie składniki wymieszać.
- Śledzie wyjąć z wody, opłukać i osączyć. Następnie pokroić filety śledziowe w poprzek na mniejsze kawałeczki. W miseczce wymieszać śledzie z pokrojonym ogórkiem konserwowym, całość skropić przygotowaną zalewą i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły.
Smacznego :)
śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska |
śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz